Placuszki z truskawkami na kefirze to obowiązkowy punkt czerwcowego menu : ) Są bardzo proste do przygotowania, pożywne i smakują obłędnie. Śniadanie w takiej formie zawsze pozytywnie wpływa na nastrój wszystkich domowników : ) Polecam !!!
Składniki (16 sztuk):
- 230 g kefiru naturalnego
- 2 jajka (wielkość L)
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 150g truskawek
Kefir wymieszać widelcem lub łyżką z jajkami i syropem klonowym. Dodać mąki, proszek do pieczenia i wymieszać na gładką masę. Ciasto nakładać łyżką na rozgrzaną teflonową patelnię (bez dodatku tłuszczu). Na wierzchu ułożyć połówki truskawek lekko dociskając. Smażyć ok. 2 minut i przewrócić na drugą stronę na kolejną minutę (placuszki powinny się lekko zarumienić na złoty kolor z obu stron). Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!