Delikatne i puszyste placuszki z serka homogenizowanego to świetny pomysł na leniwy poranek. Są naszą wariacją na temat placuszków z mascarpone, które wprost uwielbiamy : ) Kojarzą mi się z weekendowymi śniadaniami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby serwować je również w tygodniu niezależnie od pory dnia. Pokochają je także dzieci, więc warto zrobić od razu podwójną porcję ; ) Polecam!!!
Składniki (6 sztuk):
- 200 g naturalnego serka homogenizowanego (temp. pokojowa)
- 1 jajko (wielkość L, temp. pokojowa)
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 80 g mąki pszennej
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Serek wymieszać z jajkiem i cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i całość ponownie wymieszać. Smażyć na rozgrzanej, teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu, na rumiany kolor z obu stron. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!