Jak przystało na niedzielne śniadanie serwujemy dzisiaj delikatne placuszki z mascarpone tym razem w wersji pomarańczowej. Szybkie, proste i do tego pyszne! Pancakes z serka mascarpone wprost rozpływają się w ustach, a dodatek pomarańczowego soku nadaje dodatkowej słodyczy i aromatycznego (prawie świątecznego : ) ) posmaku. Polecam!!!
- 125 g serka mascarpone
- 1 jajko (wielkość L)
- sok z 1/2 pomarańczy
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru trzcinowego (opcjonalnie)
Serek mascarpone zmiksować z jajkiem, dodać sok wyciśnięty z połówki pomarańczy, ponownie zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i opcjonalnie cukrem trzcinowym. Wymieszać do połączenia się składników. Smażyć z obu stron na złoty kolor, na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!