Puszyste naleśniki na bazie kwaśnej śmietany to idealny pomysł na smaczne rozpoczęcie dnia. Placuszki podałam z sosem z truskawek i mango, który świetnie dopełnił całości. Błyskawiczne do przygotowania, świetnie sprawdzą się również w formie deseru. Polecam!
Składniki (ok. 8 placuszków):
- 1 duże jajko
- 230 g kwaśnej śmietany 18% (1 szklanka)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 25 g cukru trzcinowego (2 łyżki)
- 95 g mąki pszennej (3/4 szklanki)
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na sos:
- garść mrożonych truskawek
- 1/2 dojrzałego mango
Jajko roztrzepać ze śmietaną i cukrem trzcinowym. Dodać pozostałe suche składniki i wymieszać na jednolitą, gęstą masę. Smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron na rumiany kolor (opcjonalnie można patelnię wysmarować minimalną warstwą masła).
Truskawki przełożyć do rondelka z grubym dnem, podgrzewać często mieszając do czasu aż będą miękkie. Dodać mango, zmiksować blenderem.
Smacznego!
Inspiracja „Smitten Kitchen”
Wow pysznie wyglądają 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Muszą smakować nieziemsko 😀
Autor
Mam nadzieję, że wypróbujesz 🙂
Uwielbiam takie śniadanka:)
Autor
🙂 🙂 🙂
I znów cudne zdjęcia 😍 Placuszki do wypróbowania. 😉
Autor
Bardzo dziękuję :*
Dobrze że nadchodzi weekend bo w tygodniu to rzadko cokolwiek na śniadanie wpada 🙂
Autor
Śniadanie to podstawa 🙂 mam nadzieję, że uda się skosztować 🙂
Coś dla mnie i jeszcze ten mus super 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Wow smakowite 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Pysznie się prezentują. Mniam 🙂
Autor
Dziękuję i polecam wypróbować 🙂
ale tu klimaycznie u Ciebie 🙂 zjadłbym takie placki
Autor
Bardzo mi miło i polecam 🙂
apetycznie śniadanko 🙂
Autor
Miło mi, że się podoba 🙂