Placuszki jaglane to idealny pomysł na słodkie śniadanie lub pożywną przekąskę w ciągu dnia. Są bardzo łatwe w transporcie, więc świetnie sprawdzą się do lunchboxa w szkole, pracy, czy na wyjeździe. Ze względu na naturalną słodycz, którą daje nam dodatek banana, placuszki są również bardzo lubiane przez dzieci. Świetnie smakują z masłem migdałowym i orzechami. Placuszki jaglane są również skarbnicą zdrowia, zasadotwórcza kasza jaglana to źródło białka, witamin z grupy B oraz żelaza i lecytyny, która poprawia koncentrację i reguluje poziom cholesterolu we krwi. Polecam!!!
- 50 g kaszy jaglanej
- 1 banan
- 1 jajko (wielkość L)
Kaszę jaglaną przelać na sitku wrzątkiem, a następnie ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Lekko przestudzić i zmiksować blenderem. Dodać obrany ze skórki banan, jajko i rozgnieść całość widelcem. Łyżką nakładać na rozgrzaną, teflonową patelnię, bez dodatku tłuszczu. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Wyglądają przepysznie 🙂
Autor
Dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Już robiłam są pycha 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Rewelacyjne dla dzieci ☺️ Mają wszystko!
Autor
Zdecydowanie 🙂
No proszę jaki prosty przepis, na pewno wypróbuję:)
Autor
Polecam i daj znać jak posmakowało 🙂
Świetne są! 🙂
Autor
Dziękuję, cieszę się, że przypadły do gustu 🙂
Prosto i zdrowo jutro zrobię na śniadanko i zobaczymy co na to mój bobas 🙂
Autor
Polecam i mam nadzieję, że zasmakują nawet bobasowi 😉
Pyszne 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
<3
Autor
🙂
pożywne śniadanko 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Niestety, nie chcialt sie usmazyc. Mokre w srodku
Autor
Polecam wypróbować smażenie na mniejszym ogniu i przewrócić dopiero, kiedy całość będzie już w większości „ścięta” 🙂
A czy bez banana też się da usmażyć? Albo można go zastąpić czymś co umożliwi zjedzenie ich cukrzykowi?
Autor
Być może się uda, ale to już będzie zupełnie coś innego i straci również na walorach smakowych 🙁