Placuszki z cukinią

Bardzo proste i błyskawiczne w przygotowaniu placuszki z cukinią na pewno podbiją Wasze serca ; ) Idealnie sprawdzą się jako przystawka, przekąska, czy w formie śniadania. Smakują wyśmienicie w towarzystwie twarożku, łososia i jogurtowego sosu. Polecam!


Placuszki z cukinią

Składniki (ok. 10 placuszków):

  • 1 cukinia
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 jajko (używam wielkości L)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 35 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta cukru
  • 1 szczypta soli

Cukinię zetrzeć na dużych oczkach tarki. Koperek posiekać. Jajko roztrzepać, dodać mleko, roztopione masło, cukinię i koperek, dokładnie wymieszać. Dodać do przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Ponownie wymieszać, smażyć na rozgrzanej, teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu.

Smacznego : )

 

Komentarzy: 16

  1. 23 kwietnia 2014 / 9:38

    Fajnie, że nie trzeba tłuszczu do smażenia. Placuszki wyglądają obłędnie

    • Marta
      Autor
      23 kwietnia 2014 / 9:48

      Bardzo dziękuję i polecam są pyszne 🙂

  2. 23 kwietnia 2014 / 19:29

    bomba! śmieszne, bo dziś myślałam o plackach z cukinii, tyle, że nie chciałabym ich smażyć….a tu proszę;)

  3. Marta
    Autor
    23 kwietnia 2014 / 20:02

    Proszę jak się ładnie złożyło 🙂 moje smażone, choć już nie dodawałam tłuszczu na patelnię, więc zawsze wydają mi się bardziej light 😉 Ale wersja z piekarnika, dlaczego nie! 🙂

    • Marta
      Autor
      24 kwietnia 2014 / 9:26

      I tak właśnie smakują 🙂

  4. 24 kwietnia 2014 / 22:25

    pychota!:) dawno nie robiłam żadnych placków, a z cukinii też od czasu do czasu u mnie goszczą:)

    • Marta
      Autor
      24 kwietnia 2014 / 22:34

      U mnie też dawno placków nie było, a po Świętach naszła mnie ochota na coś odmiennego 😀

  5. 7 maja 2014 / 19:00

    Od dziś lubię cukinię 😉

  6. 25 września 2014 / 13:52

    Maly blad w przepisie, znaczy sie w liscie jest szczypiorek a w przepisie koperek 🙂 pozdrawiam, super przepis

    • Marta
      Autor
      26 września 2014 / 13:04

      Bardzo dziękuję za informację, zaraz poprawię 🙂
      Cieszę się, że placuszki smakowały 🙂

  7. 28 kwietnia 2015 / 13:00

    Uwielbiam cukinię, ale do tej pory jadłam w innej postaci, a to jest naprawdę super!

    • Marta
      Autor
      29 kwietnia 2015 / 9:19

      Bardzo dziękuję 🙂

  8. 28 kwietnia 2015 / 13:01

    Uwielbiam cukinie, ale w takiej postaci jeszcze nie jadłam, super muszę wypróbować.

    • Marta
      Autor
      29 kwietnia 2015 / 9:19

      Polecam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 − 21 =