Puszyste placuszki w towarzystwie jogurtu i łososia to jedno z ulubionych połączeń mojego Męża. Podane obowiązkowo z dodatkiem koperku, pieprzu i soku z cytryny posmakują każdemu miłośnikowi wytrawnych śniadań i przekąsek. Przygotujecie je błyskawicznie i trudno będzie uwierzyć, że z tych kilku podstawowych składników, możemy otrzymać takie pyszności. Polecam!!
- 2 jajka (wielkość L)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 290 g jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma (pozostały jogurt wykorzystać do podania)
- szczypta soli himalajskiej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g wędzonego łososia
- koperek, pieprz, sok z cytryny
Jajka, olej i jogurt wymieszać. Dodać sól, mąkę oraz proszek do pieczenia i ponownie wymieszać. Dodatek jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma zapewni nam idealną konsystencję ciasta, dzięki czemu placuszki będą bardzo puszyste. Jeśli zostanie Wam część jogurtu, możecie również wykorzystać go jako dodatek do domowej granoli. Przygotowaną masę nakładać łyżką na rozgrzaną, teflonową patelnię bez dodatku tłuszczu i smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać od razu z pozostałym jogurtem, plasterkami wędzonego łososia i koperkiem. Doprawić czarnym pieprzem i skropić całość sokiem z cytryny.
Smacznego!
*Wpis powstał przy współpracy z Bakoma