Site icon marta-gotuje.pl

Placuszki bananowe

Placuszki bananowe

Mocno bananowe placuszki to dobry pomysł na pożywny początek dnia. Błyskawiczne do przygotowania, bardzo syte, idealne również dla najmłodszych. Polecam!!


Składniki (dla 2-3 osób):

Banany rozgnieść dokładnie widelcem na papkę. Dodać jajko, wymieszać. Dodać mąkę, sodę oczyszczoną, sól i cukier, wymieszać. Orzechy włoskie posiekać, dorzucić do masy, wymieszać. Odstawić na kilka minut, a następnie smażyć na rozgrzanej patelni (można delikatnie wysmarować olejem kokosowym) z obu stron na złoty kolor.

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki „Placki niebanalnie” K. Polkowskiej, która jest skarbnicą przepisów na placki słodkie i wytrawne, które urzekają od pierwszego wejrzenia. Książka jest przepięknie wydana, fenomenalne zdjęcia są tak zachęcające, że choćby dla nich warto już ją zakupić ; )

Pierwszy rozdział został poświęcony placuszkom wytrawnym. Znajdziecie tu m.in. gryczane z ricottą i wędzonym łososiem, jęczmienne szpinakowe z kurczakiem i fetą, czy sojowe z curry z kalafiora. Przepisów jest ponad 50, więc na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.

Kolejną część stanowią placki na słodko i czuję, że większość z nich znajdzie się w mojej kuchni ; ) Zaczynając od standardowych bananowych, czy dyniowych placuszków dochodzimy do pozycji takich jak pudding z jagodowych placuszków z malinami i nektarynkami, czy odwrócony placek a’la tarta Tatin.

Następny rozdział – Z różnych stron świata skutecznie przeniesie nas do Australii, Meksyku, czy Grecji, a książka zwieńczona została częścią – Na specjalne okazje, więc czekam już na Dzień Matki, kiedy zaserwuję placuszki z różowym kremem i bezami.

Mam słabość do cudownych fotografii, więc już podczas przeglądania przepadłam i totalnie zakochałam się w tej książce, ale powinna ona obowiązkowo znaleźć się w biblioteczce każdego placuszko maniaka : )


Exit mobile version