Chrupiąca zapiekanka ziemniaczana z piekarnika to idealna alternatywa dla cięższych smażonych placków ziemniaczanych. Jeśli zastanawiacie się, czy smakują podobnie od razu uprzedzam, że nie, co nie znaczy, że zapiekanka nie jest równie smaczna ; ) Poza kwestiami zdrowotnymi na jej plus przemawia również szybkość i prostota przygotowania. Pomimo, że smażone placki uwielbiam, oczekiwanie przy patelni na ich przyrządzenie do moich ulubionych już nie należy… ; ) Do zapiekanki idealnie pasuje leczo z cukinii i papryki. Polecam!!!
Składniki na zapiekankę (forma 33 x 23 cm):
- 1 kg ziemniaków
- 3 jajka (wielkość L)
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 1 mała cebula (opcjonalnie)
- 1/2 łyżki gałki muszkatołowej, sól, pieprz
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cebulę pokrojoną w małą kostkę oraz roztrzepane jajka z przyprawami. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną 2 łyżkami oleju. Na wierzch masy ziemniaczanej równomiernie wyłożyć pozostałe 3 łyżki oleju. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 45 minut.
Składniki na leczo:
- 2 duże czerwone papryki
- cukinia (lub bakłażan)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 250 ml przecieru pomidorowego
- sól, szczypta imbiru, szczypta curry, świeża bazylia
Cukinię pokroić w kostkę, posolić, wymieszać z łyżką oleju. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Papryki przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne, również ułożyć na blasze. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 25 min. Ostudzić, zdjąć skórę z papryki i pokroić ją w kostkę. Wraz z cukinią przełożyć do garnka i zalać przecierem pomidorowym. Doprowadzić do wrzenia i doprawić do smaku. Gotować przez chwilę, wymieszać.
Smacznego!