Chrupiąca zapiekanka ziemniaczana z piekarnika to idealna alternatywa dla cięższych smażonych placków ziemniaczanych. Jeśli zastanawiacie się, czy smakują podobnie od razu uprzedzam, że nie, co nie znaczy, że zapiekanka nie jest równie smaczna ; ) Poza kwestiami zdrowotnymi na jej plus przemawia również szybkość i prostota przygotowania. Pomimo, że smażone placki uwielbiam, oczekiwanie przy patelni na ich przyrządzenie do moich ulubionych już nie należy… ; ) Do zapiekanki idealnie pasuje leczo z cukinii i papryki. Polecam!!!
Składniki na zapiekankę (forma 33 x 23 cm):
- 1 kg ziemniaków
- 3 jajka (wielkość L)
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 1 mała cebula (opcjonalnie)
- 1/2 łyżki gałki muszkatołowej, sól, pieprz
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cebulę pokrojoną w małą kostkę oraz roztrzepane jajka z przyprawami. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną 2 łyżkami oleju. Na wierzch masy ziemniaczanej równomiernie wyłożyć pozostałe 3 łyżki oleju. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 45 minut.
Składniki na leczo:
- 2 duże czerwone papryki
- cukinia (lub bakłażan)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 250 ml przecieru pomidorowego
- sól, szczypta imbiru, szczypta curry, świeża bazylia
Cukinię pokroić w kostkę, posolić, wymieszać z łyżką oleju. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Papryki przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne, również ułożyć na blasze. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 25 min. Ostudzić, zdjąć skórę z papryki i pokroić ją w kostkę. Wraz z cukinią przełożyć do garnka i zalać przecierem pomidorowym. Doprowadzić do wrzenia i doprawić do smaku. Gotować przez chwilę, wymieszać.
Smacznego!
Ależ to pysznie wygląda!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Placki za mną chodzą a właśnie smażyć mi się nie chciało :)))) spadasz mi z nieba!
Autor
Idealnie 🙂
Cudo nie wiedziałam że cała taka zapiekanka jest taka łatwa że o leczo nie wspomne!!!
Autor
Super, że przypadły do gustu 🙂
Pięknie podane <3
Autor
Dziękuję 🙂
Super pomysł 🙂
Autor
Mam nadzieję, że uda się wykorzystać 🙂
To musi być pyszne…:)
Autor
Oj tak! a do tego takie proste 🙂
Uwielbiam babkę ziemniaczaną!!! dodaję jeszcze skwareczki z boczku pycha 🙂
Autor
Z boczkiem brzmi pysznie 🙂
„Placek” przepyszny, do lecza dorzuciłam podwawelską, bo dla Mężusia musi być mięsko i wyszło bosko palce lizać 🙂
Autor
Skąd ja to znam 😉 Z kiełbasą to jeszcze cebulę dorzucić i prawdziwe leczo będzie 🙂
Super obiadek 👌🏻
Autor
Bardzo mi miło, że smakowało 🙂
wspaniałe lekkie danie, do którego też się przymierzam 🙂
Autor
Polecam! pysznie i zdrowo 😉
Genialne 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Jestem na redukcji i bardzo brakowało mi ziemniaków w takiej formie, Twoja zapiekanka jest boska dziękuję!!!:)
Autor
Bardzo mi miło, że mogłam pomóc 🙂
Wczoraj jedliśmy z mężem. Pycha i niesamowicie sycące 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
PYCHOTKA!!! Dzisiejsza kolacyjka i kazdy sie zajadal z usmiechem!!!
Polecam i zapisuje do swojej ksiazki kucharskiej:):)
Kolejny super przepis – dzieki Marta i pozdrawiam :))
Ania
Autor
Bardzo mi miło 🙂 Cieszę się, że przepis przypadł do gustu i oczywiście serdecznie zapraszam po więcej 🙂 Pozdrawiam 🙂
Pyszny placek i pyszne leczo 😋
Autor
Super, że posmakowały 🙂