Ostatnio bardzo chętnie zamiast standardowych obiadów zajadamy się różnymi wersjami placków z dodatkiem świeżych owoców. Tym razem Szwagierka zainspirowała mnie placuszkami na bazie jogurtu. W mojej wersji użyłam malin, ponieważ pomimo upałów spora część rodziny zmaga się obecnie z przeziębieniem, a jak wiecie maliny są bogate w witaminy, zwiększają odporność i pomagają w zwalczaniu infekcji ; ) Placuszki są pyszne i szybkie do przygotowania, więc sprawdzą się także jako przekąska lub śniadanie. Polecam!!!
Składniki (około 16 sztuk):
- 250 g jogurtu naturalnego (lub greckiego)
- 2 jajka (u mnie wielkość L)
- 2 łyżki oleju
- 3-4 łyżki cukru
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- mała szczypta soli
- 100 g malin
Jogurt wymieszać z jajkami i olejem (użyłam w tym celu widelca ; ). Dodać cukier, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przy pomocy łyżki nakładać masę na rozgrzaną teflonową patelnię dodając do każdego placuszka kilka malin. Smażyć (bez dodatku tłuszczu) aż się ładnie zarumienią z obu stron. Przed smażeniem kolejnej partii warto przetrzeć patelnię ręcznikiem papierowym, aby zebrać sok, który wyciekł z owoców podczas smażenia ; ) Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem.
Smacznego : )
* Sfinansowano z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw