Dziś przedstawiam Wam kolejny przepis z książki „Kuchnia filmowa”, który od razu wpadł mi w oko ; ) Mowa o placku z wiśniami (czyli po prostu wiśniowej tarcie), który jest nieodłącznie związany z serialem „Miasteczko Twin Peaks” ; ) Placek byłby pyszny, ale… ostrzegam Was przed nadmiernym dodatkiem cukru do nadzienia, który został użyty w oryginale ; ) Jak wiecie jestem ogromnym łasuchem i słodkości nie są dla mnie wyzwaniem, ale w tym przypadku nawet mi było zbyt słodko (w ramach porównania wiśniowe nadzienie było słodsze niż dżem ; ) Proponuję więc dodać tylko kilka łyżek i w takiej wersji na pewno do przepisu powrócę, bo warto! ; )
Polecam!
Składniki na ciasto (forma do tarty o średnicy 28 cm):
- 400 g mąki pszennej (u mnie 250 g krupczatki + 150 g mąki pszennej typ 650)
- 250 g masła
- 150 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 80 ml wody
Składniki na nadzienie:
- 800 g wiśni bez pestek
- 1 galaretka wiśniowa
- 2-3 łyżki cukru kryształu
Mąkę przesiać, dodać żółtko, masło posiekane na mniejsze kawałki, cukier puder i wodę. Szybko i dokładnie wyrobić gładkie, jednolite ciasto (można użyć robota kuchennego). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i przełożyć na co najmniej 1 godzinę do lodówki (u mnie 3 godz.)
Wydrylowane i umyte wiśnie przełożyć do garnka i podgrzewać na średnim ogniu, aby puściły sok. Dodać cukier kryształ i gotować od czasu do czasu mieszając, aż odparuje część soku, a cukier zgęstnieje (około 40 minut – 10 ostatnich minut gotowałam pod przykryciem). Na koniec gotowania dodać galaretkę wiśniową, wymieszać, aby dokładnie się rozpuściła. Odstawić do wystygnięcia.
3/4 schłodzonego ciasta rozwałkować (delikatnie podsypując mąką) i przełożyć do formy na tartę, wylepiając dno oraz brzegi. Na ciasto przełożyć ostudzone wiśnie. Rozwałkować pozostałą część ciasta i przykryć nią owoce, dokładnie sklejając brzegi ciasta. Aby sok z owoców mógł swobodnie parować podczas pieczenia w górnej warstwie ciasta wycięłam cienkie trójkąty. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (termoobieg) przez 15 minut, a po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 170 C (termoobieg) i piec kolejne 20-30 minut.
Smacznego : )