Placek z wiśniami z Miasteczka Twin Peaks

Dziś przedstawiam Wam kolejny przepis z książki „Kuchnia filmowa”, który od razu wpadł mi w oko ; ) Mowa o placku z wiśniami (czyli po prostu wiśniowej tarcie), który jest nieodłącznie związany z serialem „Miasteczko Twin Peaks” ; ) Placek byłby pyszny, ale… ostrzegam Was przed nadmiernym dodatkiem cukru do nadzienia, który został użyty w oryginale ; ) Jak wiecie jestem ogromnym łasuchem i słodkości nie są dla mnie wyzwaniem, ale w tym przypadku nawet mi było zbyt słodko (w ramach porównania wiśniowe nadzienie było słodsze niż dżem ; ) Proponuję więc dodać tylko kilka łyżek i w takiej wersji na pewno do przepisu powrócę, bo warto! ; )
Polecam!


Placek z wiśniami miasteczko twin peaks

Składniki na ciasto (forma do tarty o średnicy 28 cm):

  • 400 g mąki pszennej (u mnie 250 g krupczatki + 150 g mąki pszennej typ 650)
  • 250 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 80 ml wody

Składniki na nadzienie:

  • 800 g wiśni bez pestek
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 2-3 łyżki cukru kryształu

Mąkę przesiać, dodać żółtko, masło posiekane na mniejsze kawałki, cukier puder i wodę. Szybko i dokładnie wyrobić gładkie, jednolite ciasto (można użyć robota kuchennego). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i przełożyć na co najmniej 1 godzinę do lodówki (u mnie 3 godz.)

Wydrylowane i umyte wiśnie przełożyć do garnka i podgrzewać na średnim ogniu, aby puściły sok. Dodać cukier kryształ i gotować od czasu do czasu mieszając, aż odparuje część soku, a cukier zgęstnieje (około 40 minut – 10 ostatnich minut gotowałam pod przykryciem). Na koniec gotowania dodać galaretkę wiśniową, wymieszać, aby dokładnie się rozpuściła. Odstawić do wystygnięcia.

3/4 schłodzonego ciasta rozwałkować (delikatnie podsypując mąką) i przełożyć do formy na tartę, wylepiając dno oraz brzegi. Na ciasto przełożyć ostudzone wiśnie. Rozwałkować pozostałą część ciasta i przykryć nią owoce, dokładnie sklejając brzegi ciasta. Aby sok z owoców mógł swobodnie parować podczas pieczenia w górnej warstwie ciasta wycięłam cienkie trójkąty. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (termoobieg) przez 15 minut, a po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 170 C (termoobieg) i piec kolejne 20-30 minut.

Smacznego : )


Tarta z wiśniami

Komentarzy: 16

  1. amela
    6 lipca 2014 / 19:52

    Aaaaaaaaaa! Super – połączenie mojego ukochanego Twin Pekas i ich słynnej pie! Poproszę o przepisy na ich donaty jeszcze:)

  2. 6 lipca 2014 / 21:32

    fajnaaa, wprawdzie wiśnie lubię tylko na tzw żywo, ale kto wie….no i powiem Ci, fajne te posty filmowee;)

    • Marta
      Autor
      7 lipca 2014 / 12:31

      Ja z kolei do tej pory wiśnie tylko w kompocie, albo w cieście, bo na żywo były mi za kwaśne 😀 a posty filmowe pewnie jeszcze będą, bo siostra sprezezntowała mi książkę i niektóre przepisy bardzo mnie zaintrygowały 😀

  3. 8 lipca 2014 / 11:13

    idealne dla mnie połączenie 🙂
    Ps. gotowanie za głosowanie już trwa 🙂

    • Marta
      Autor
      9 lipca 2014 / 9:52

      Aniu mam nadzieję, że się skusisz 🙂

    • Marta
      Autor
      10 lipca 2014 / 19:14

      Ja zdecydowanie za rzadko je przyrządzam (nie lubię drylować wiśni.. 😉 )

  4. Anusia
    10 lipca 2014 / 19:01

    Najlepsze ciasto i serial ever 😀

    • Marta
      Autor
      10 lipca 2014 / 19:12

      🙂

  5. 18 lipca 2014 / 22:40

    Kusisz 🙂 Uwielbiam smak wiśni, mogłabym je jeść na okrągło.

    • Marta
      Autor
      18 lipca 2014 / 23:06

      W takim razie ta tarta będzie idealna dla Ciebie 🙂

  6. Kaśka
    27 lipca 2015 / 15:45

    Robiłam i przyznaję pycha, ale więcej niż te 2-3 łyżki cukru w nadzieniu to też bym nie przejadła… tak było w sam raz 🙂

  7. Ania
    27 lipca 2015 / 21:54

    Świetna propozycja, kocham wiśnie 🙂

  8. Gosia
    19 października 2020 / 21:35

    Czy można piec ciasto w zwykłej tortownicy i użyć mrożonych wiśni?

    • Marta
      Autor
      19 października 2020 / 22:59

      Tak i tak 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
8 + 25 =