Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką

Tradycyjny placek drożdżowy z kruszonką to smak beztroskiego dzieciństwa : ) Duża ilość maślanej kruszonki to sprawa kluczowa, bo największą atrakcją dla najmłodszych domowników jest zawsze jej podjadanie ; ) Placek wychodzi bardzo puszty, wilgotny, przepyszny. Zamiast śliwek możecie użyć również innych owoców np. rabarbaru. Polecam!!!


Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką przpeis

Składniki na rozczyn:

  • 20 g świeżych drożdży  (temp. pokojowa)
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 4 łyżki letniego mleka

Drożdże pokruszyć, dodać mąkę, cukier trzcinowy i mleko. Wymieszać i odstawić na ok. 15 minut, aż zaczyn zacznie pracować.

Składniki na ciasto (blacha 21 x 21 cm):

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 3 jajka (wielkość L)
  • szczypta soli morskiej
  • 300 g śliwek

Wszystkie składniki (poza śliwkami) przełożyć do misy miksera wraz z przygotowanym zaczynem. Wymieszać przy użyciu haka do zagniatania ciasta (można ręcznie, ale ciasto będzie rzadkie). Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę do podwojenia objętości. Śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć równomiernie na wyrośniętym cieście.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g zimnego masła
  • 150 g mąki
  • 80 g cukru trzcinowego

Masło posiekać z mąką. Dodać cukier i zagnieść palcami do uzyskania kruszonki, posypać nią ciasto. Całość piec w temp. 180 C (góra-dół) przez ok. 35-40 minut do suchego patyczka.

Smacznego!


drożdżowe ze śliwkami przepis


drożdżowe ze śliwkami i kruszonką przepis


Placek drożdżowy ze śliwkami przepis


Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką przepis

Komentarzy: 24

  1. Karina
    10 sierpnia 2018 / 11:31

    Oooo Mamusia też nam piekła 🙂 ja drożdżowych nie umiem… nie lubią mnie i nie rosną

    • Marta
      Autor
      11 sierpnia 2018 / 17:56

      Nie poddawaj się 🙂 ten zawsze się udaje 🙂

  2. Roz
    10 sierpnia 2018 / 12:19

    Pysznie wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      11 sierpnia 2018 / 17:56

      Dziękuję, tak właśnie smakuje 😉

  3. Majka
    10 sierpnia 2018 / 14:11

    Moja mama taki właśnie robi, już od wieków 😍

    • Marta
      Autor
      11 sierpnia 2018 / 17:56

      To taki typowy Maminy wypiek <3

  4. Dusia
    10 sierpnia 2018 / 14:48

    To jest klasyk nad klasykami niby taki prosty i zwyczajny ale kazdy zawsze chetnie zje 🙂

    • Marta
      Autor
      11 sierpnia 2018 / 17:55

      Dokładnie 🙂

  5. Nora
    11 sierpnia 2018 / 0:05

    Bardzo fajnie smacznie wyszło, jedynie przesadziłam z ilością śliwek dałam pół kg i niestety tam gdzie były większe skupiska trochę opadło 🙁

    • Marta
      Autor
      11 sierpnia 2018 / 17:55

      Śliwki są niestety trochę obciążające 😉 kiedyś robiłam z całymi połówkami i efekt był podobny jak u Ciebie, dlatego teraz preferuję plasterki w mniejszej ilości 🙂

  6. Marta
    11 sierpnia 2018 / 8:31

    Dziś chcę spróbować tego przepisu.
    Pytanie może banalne ale czy mogę zamienić drożdże na suszone i cukier na zwykły ?

    • Marta
      Autor
      11 sierpnia 2018 / 17:54

      Tak i tak 🙂

      • Marta
        12 sierpnia 2018 / 11:22

        Wyszło pyszne. Wysokie, mokre. Dałam więcej śliwek, ok.400+g a mimo to wyrosło bardziej niż się spodziewałam. Środek oczywiście trochę zapadnięty ale w granicach przyzwoitości.
        Jestem mega szczęśliwa, bo kucharka ze mnie żadna, ale wszystkie przepisy, których do tej pory próbowałam z Twojego bloga mi się udały.
        Kawał dobrej roboty.
        Dziękuję i pozdrawiam

        • Marta
          Autor
          15 sierpnia 2018 / 0:07

          Bardzo dziękuję za tak miłe i motywujące słowa 🙂 Cieszę się, że ciasto posmakowało i również pozdrawiam 🙂

  7. Lila
    11 sierpnia 2018 / 15:43

    Wyszło jak u Mamusi 🙂 świetny przepis dzięki 🙂

    • Marta
      Autor
      11 sierpnia 2018 / 17:54

      Super, bardzo się cieszę 🙂

  8. Malwina
    15 sierpnia 2018 / 11:50

    Genialne w końcu drożdżowe które nie jest za suche, zrobiłam pół na pół jedna część ze śliwkami druga sama kruszonka (dla dzieci) i wszyscy zadowoleni 🙂

    • Marta
      Autor
      15 sierpnia 2018 / 23:50

      Ogromnie się cieszę, że posmakowało 🙂

  9. Olqa
    17 sierpnia 2018 / 10:28

    Pyszne ja dałam nawet więcej śliwek i było ok tylko warto dawać więcej na boki bo środek lubi się zapadać 🙂

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2018 / 23:37

      Super, że posmakował 🙂

  10. ola
    19 sierpnia 2018 / 9:52

    Czy cukier trzcinowy wnosi jakiś specjalny smak do ciasta? Pyta początkująca kucharka 😀

    • Marta
      Autor
      20 sierpnia 2018 / 10:59

      Ma delikatnie bardziej karmelowy posmak niż zwykły, ale nie jest to mocno wyczuwalne 😉 Stosuję go bardziej jako zdrowszy zamiennik zwykłego rafinowanego cukru 🙂

  11. Iza
    22 sierpnia 2018 / 11:26

    Ekstra ciacho pięknie wyrosło i po upieczeniu nic nie opadło 🙂

    • Marta
      Autor
      23 sierpnia 2018 / 11:07

      Super 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
12 − 11 =