Tradycyjny placek drożdżowy z kruszonką to smak beztroskiego dzieciństwa : ) Duża ilość maślanej kruszonki to sprawa kluczowa, bo największą atrakcją dla najmłodszych domowników jest zawsze jej podjadanie ; ) Placek wychodzi bardzo puszty, wilgotny, przepyszny. Zamiast śliwek możecie użyć również innych owoców np. rabarbaru. Polecam!!!
Składniki na rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży (temp. pokojowa)
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 4 łyżki letniego mleka
Drożdże pokruszyć, dodać mąkę, cukier trzcinowy i mleko. Wymieszać i odstawić na ok. 15 minut, aż zaczyn zacznie pracować.
Składniki na ciasto (blacha 21 x 21 cm):
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 3 jajka (wielkość L)
- szczypta soli morskiej
- 300 g śliwek
Wszystkie składniki (poza śliwkami) przełożyć do misy miksera wraz z przygotowanym zaczynem. Wymieszać przy użyciu haka do zagniatania ciasta (można ręcznie, ale ciasto będzie rzadkie). Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę do podwojenia objętości. Śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć równomiernie na wyrośniętym cieście.
Składniki na kruszonkę:
- 100 g zimnego masła
- 150 g mąki
- 80 g cukru trzcinowego
Masło posiekać z mąką. Dodać cukier i zagnieść palcami do uzyskania kruszonki, posypać nią ciasto. Całość piec w temp. 180 C (góra-dół) przez ok. 35-40 minut do suchego patyczka.
Smacznego!
Oooo Mamusia też nam piekła 🙂 ja drożdżowych nie umiem… nie lubią mnie i nie rosną
Autor
Nie poddawaj się 🙂 ten zawsze się udaje 🙂
Pysznie wygląda 🙂
Autor
Dziękuję, tak właśnie smakuje 😉
Moja mama taki właśnie robi, już od wieków 😍
Autor
To taki typowy Maminy wypiek <3
To jest klasyk nad klasykami niby taki prosty i zwyczajny ale kazdy zawsze chetnie zje 🙂
Autor
Dokładnie 🙂
Bardzo fajnie smacznie wyszło, jedynie przesadziłam z ilością śliwek dałam pół kg i niestety tam gdzie były większe skupiska trochę opadło 🙁
Autor
Śliwki są niestety trochę obciążające 😉 kiedyś robiłam z całymi połówkami i efekt był podobny jak u Ciebie, dlatego teraz preferuję plasterki w mniejszej ilości 🙂
Dziś chcę spróbować tego przepisu.
Pytanie może banalne ale czy mogę zamienić drożdże na suszone i cukier na zwykły ?
Autor
Tak i tak 🙂
Wyszło pyszne. Wysokie, mokre. Dałam więcej śliwek, ok.400+g a mimo to wyrosło bardziej niż się spodziewałam. Środek oczywiście trochę zapadnięty ale w granicach przyzwoitości.
Jestem mega szczęśliwa, bo kucharka ze mnie żadna, ale wszystkie przepisy, których do tej pory próbowałam z Twojego bloga mi się udały.
Kawał dobrej roboty.
Dziękuję i pozdrawiam
Autor
Bardzo dziękuję za tak miłe i motywujące słowa 🙂 Cieszę się, że ciasto posmakowało i również pozdrawiam 🙂
Wyszło jak u Mamusi 🙂 świetny przepis dzięki 🙂
Autor
Super, bardzo się cieszę 🙂
Genialne w końcu drożdżowe które nie jest za suche, zrobiłam pół na pół jedna część ze śliwkami druga sama kruszonka (dla dzieci) i wszyscy zadowoleni 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę, że posmakowało 🙂
Pyszne ja dałam nawet więcej śliwek i było ok tylko warto dawać więcej na boki bo środek lubi się zapadać 🙂
Autor
Super, że posmakował 🙂
Czy cukier trzcinowy wnosi jakiś specjalny smak do ciasta? Pyta początkująca kucharka 😀
Autor
Ma delikatnie bardziej karmelowy posmak niż zwykły, ale nie jest to mocno wyczuwalne 😉 Stosuję go bardziej jako zdrowszy zamiennik zwykłego rafinowanego cukru 🙂
Ekstra ciacho pięknie wyrosło i po upieczeniu nic nie opadło 🙂
Autor
Super 🙂