Site icon marta-gotuje.pl

Pizzerinki

Zauważyłam, że wszystkie potrawy i wypieki przygotowane w pomniejszonych porcjach, bardziej zachęcają moją Córkę do jedzenia ; ) Zamiast tradycyjnej pizzy przygotowałam, więc dla niej pizzerinki, które zgodnie z moimi przewidywaniami szybko wpadły jej w oko. Ciasto na pizze (podejrzane tutaj) jest bardzo miękkie i puszyste, więc dla najmłodszych sprawdzi się idealnie. Polecam!!!



Składniki na ciasto:

3/4 szklanki wody delikatnie podgrzać (nie może być gorąca), dodać pokruszone drożdże i 2 łyżeczki cukru. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce, drożdże zaczną się pienić. Do dużej miski przełożyć mąkę, na środku zrobić wgłębienie i stopniowo przelać przygotowany zaczyn. Wymieszać łyżką, dodać pozostałe 3/4 szklanki wody (lekko podgrzane) oraz oliwę. Wymieszać łyżką, dodać sól, a następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto przez około 10 minut. Używam w tym celu robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciasta. Uformować kulę, wysmarować ją oliwą i ponownie przełożyć do dużej miski. Przykryć ją ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie ponownie delikatnie wyrobić, podzielić na mniejsze kule i rozwałkować na kształt pizzerinek formując boczny rant. Przykryć ściereczką i w tym czasie rozgrzać piekarnik do 250 C oraz przygotować dodatki.

Dodatkowo:

Koncentrat pomidorowy wymieszać z oliwą i przyprawami. Przełożyć na przygotowane ciasto pomijając boczny rant. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy, paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Mozzarellę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Ułożyć na mini pizzach, które następnie przełożyć na blachę wysmarowaną oliwą. Piec w rozgrzanym do 250 C piekarniku przez ok. 10-15 minut, aż brzegi i spód ładnie się zarumienią.

Smacznego ; )





Exit mobile version