Zauważyłam, że wszystkie potrawy i wypieki przygotowane w pomniejszonych porcjach, bardziej zachęcają moją Córkę do jedzenia ; ) Zamiast tradycyjnej pizzy przygotowałam, więc dla niej pizzerinki, które zgodnie z moimi przewidywaniami szybko wpadły jej w oko. Ciasto na pizze (podejrzane tutaj) jest bardzo miękkie i puszyste, więc dla najmłodszych sprawdzi się idealnie. Polecam!!!
Składniki na ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki niegazowanej wody
- 40 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 600 g mąki pszennej
- 1 pełna łyżeczka soli
- 4 łyżki oliwy
3/4 szklanki wody delikatnie podgrzać (nie może być gorąca), dodać pokruszone drożdże i 2 łyżeczki cukru. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce, drożdże zaczną się pienić. Do dużej miski przełożyć mąkę, na środku zrobić wgłębienie i stopniowo przelać przygotowany zaczyn. Wymieszać łyżką, dodać pozostałe 3/4 szklanki wody (lekko podgrzane) oraz oliwę. Wymieszać łyżką, dodać sól, a następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto przez około 10 minut. Używam w tym celu robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciasta. Uformować kulę, wysmarować ją oliwą i ponownie przełożyć do dużej miski. Przykryć ją ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie ponownie delikatnie wyrobić, podzielić na mniejsze kule i rozwałkować na kształt pizzerinek formując boczny rant. Przykryć ściereczką i w tym czasie rozgrzać piekarnik do 250 C oraz przygotować dodatki.
Dodatkowo:
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oliwy
- oregano, bazylia, pieprz, słodka papryka
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 czerwona papryka
- 1 mała puszka kukurydzy
- 150 g sera mozzarella
Koncentrat pomidorowy wymieszać z oliwą i przyprawami. Przełożyć na przygotowane ciasto pomijając boczny rant. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy, paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Mozzarellę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Ułożyć na mini pizzach, które następnie przełożyć na blachę wysmarowaną oliwą. Piec w rozgrzanym do 250 C piekarniku przez ok. 10-15 minut, aż brzegi i spód ładnie się zarumienią.
Smacznego ; )
Mnie też by zachęciły takie pizzerinki:)
Autor
Bardzo mi miło 🙂
aaaa, widzisz, a ja ciasta tylko Twojego „używam” jest najlepsze, choć zdarzyło się komuś je robić i niby nie wyszło………..nie ma takiej opcji przecież 😀
Autor
O nie, to ciasto nie może nie wyjść… 🙂 mimo, że mam to moje ulubione to jestem takim wzrokowcem, że jak gdzieś podejrzę coś nowego, to przeważnie się skuszę… ale później i tak zawsze wracam do sprawdzonego… 😉
Zjadłabym z przyjemnoscia 🙂
Autor
Polecam 🙂
Domowe najlepsze!
Autor
Zdecydowanie 🙂
super sprawa na imprezę 🙂
Autor
Zdecydowanie polecam 😉
Ile wychodzi pizzerinek z tego ciasta? 🙂
Autor
Około 7 sztuk 🙂
Czy można przygotować parę godzin wczesniej gotowe pizzerinki z nadzieniem a przed podaniem dać po prostu do pierkarnika ?
pozdrawiam;)
Autor
Polecam nakładać nadzienie tuż przed włożeniem do piekarnika, ale ciasto można przygotować wcześniej 🙂 Pozdrawiam i życzę smacznego 🙂
Przepyszne!
Autor
Super, że posmakowały 🙂