Pizzerinki

Zauważyłam, że wszystkie potrawy i wypieki przygotowane w pomniejszonych porcjach, bardziej zachęcają moją Córkę do jedzenia ; ) Zamiast tradycyjnej pizzy przygotowałam, więc dla niej pizzerinki, które zgodnie z moimi przewidywaniami szybko wpadły jej w oko. Ciasto na pizze (podejrzane tutaj) jest bardzo miękkie i puszyste, więc dla najmłodszych sprawdzi się idealnie. Polecam!!!


Puszysta pizza

Składniki na ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki niegazowanej wody
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy

3/4 szklanki wody delikatnie podgrzać (nie może być gorąca), dodać pokruszone drożdże i 2 łyżeczki cukru. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce, drożdże zaczną się pienić. Do dużej miski przełożyć mąkę, na środku zrobić wgłębienie i stopniowo przelać przygotowany zaczyn. Wymieszać łyżką, dodać pozostałe 3/4 szklanki wody (lekko podgrzane) oraz oliwę. Wymieszać łyżką, dodać sól, a następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto przez około 10 minut. Używam w tym celu robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciasta. Uformować kulę, wysmarować ją oliwą i ponownie przełożyć do dużej miski. Przykryć ją ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie ponownie delikatnie wyrobić, podzielić na mniejsze kule i rozwałkować na kształt pizzerinek formując boczny rant. Przykryć ściereczką i w tym czasie rozgrzać piekarnik do 250 C oraz przygotować dodatki.

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy
  • oregano, bazylia, pieprz, słodka papryka
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 150 g sera mozzarella

Koncentrat pomidorowy wymieszać z oliwą i przyprawami. Przełożyć na przygotowane ciasto pomijając boczny rant. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy, paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Mozzarellę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Ułożyć na mini pizzach, które następnie przełożyć na blachę wysmarowaną oliwą. Piec w rozgrzanym do 250 C piekarniku przez ok. 10-15 minut, aż brzegi i spód ładnie się zarumienią.

Smacznego ; )


Pizzerinki


Mini pizze

Komentarzy: 16

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2015 / 11:52

      Bardzo mi miło 🙂

  1. 5 lutego 2015 / 23:25

    aaaa, widzisz, a ja ciasta tylko Twojego „używam” jest najlepsze, choć zdarzyło się komuś je robić i niby nie wyszło………..nie ma takiej opcji przecież 😀

    • Marta
      Autor
      6 lutego 2015 / 1:43

      O nie, to ciasto nie może nie wyjść… 🙂 mimo, że mam to moje ulubione to jestem takim wzrokowcem, że jak gdzieś podejrzę coś nowego, to przeważnie się skuszę… ale później i tak zawsze wracam do sprawdzonego… 😉

  2. Basia
    14 lutego 2015 / 10:35

    Zjadłabym z przyjemnoscia 🙂

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2015 / 0:32

      Polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      26 lutego 2015 / 13:42

      Zdecydowanie 🙂

    • Marta
      Autor
      8 lipca 2015 / 11:22

      Zdecydowanie polecam 😉

  3. Klaudia
    13 sierpnia 2015 / 12:43

    Ile wychodzi pizzerinek z tego ciasta? 🙂

    • Marta
      Autor
      15 sierpnia 2015 / 11:27

      Około 7 sztuk 🙂

  4. Agnieszka
    26 stycznia 2016 / 15:20

    Czy można przygotować parę godzin wczesniej gotowe pizzerinki z nadzieniem a przed podaniem dać po prostu do pierkarnika ?

    pozdrawiam;)

    • Marta
      Autor
      27 stycznia 2016 / 2:21

      Polecam nakładać nadzienie tuż przed włożeniem do piekarnika, ale ciasto można przygotować wcześniej 🙂 Pozdrawiam i życzę smacznego 🙂

  5. Milutka
    1 marca 2019 / 12:51

    Przepyszne!

    • Marta
      Autor
      2 marca 2019 / 0:50

      Super, że posmakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
22 − 15 =