Site icon marta-gotuje.pl

Pizza zawijana

Zawijana pizza to zdecydowanie popisowe danie mojej siostry, która w końcu podzieliła się ze mną przepisem! ; ) Idealnie nadaje się na imprezę lub jako przekąska, ponieważ smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno ; ) Polecam!



Składniki (11-12 pizzerinek):

  • 200 ml wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g drożdży
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1-2 szczypty oregano
  • sos pomidorowy, opcjonalnie koncentrat, ketchup
  • kilka plastrów szynki
  • 200 g sera mozzarella

Do letniej wody dodajemy olej, cukier, sól oraz rozkruszone drożdże. Dokładnie mieszamy, dodajemy roztrzepane jajko. Mąkę mieszamy z oregano, dodajemy przygotowany zaczyn i dokładnie wyrabiamy ciasto przez około 10 minut (używam w tym celu robota kuchennego). Przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 50 C na 20 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy cienko na kształt prostokąta. Smarujemy sosem pomidorowym, opcjonalnie możemy też dodatkowo dodać oregano i bazylię. Układamy plastry szynki, dodajemy 150 g startego sera mozzarella. Prostokąt zwijamy wzdłuż krótszego boku, tak aby uzyskać roladę, którą następnie kroimy na kilkucentymetrowe kawałki (około 12 sztuk). Ślimaczki przekładamy na wysypaną mąką blachę (nadzieniem ku górze), przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na ok. 20 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie pizzę posypujemy pozostałą częścią startego sera i przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 C. Pieczemy 20 minut, aż ser się rozpuści i ciasto zarumieni.

Smacznego : )



Exit mobile version