Pizza zawijana

Zawijana pizza to zdecydowanie popisowe danie mojej siostry, która w końcu podzieliła się ze mną przepisem! ; ) Idealnie nadaje się na imprezę lub jako przekąska, ponieważ smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno ; ) Polecam!


Pizza zawijana

Składniki (11-12 pizzerinek):

  • 200 ml wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g drożdży
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1-2 szczypty oregano
  • sos pomidorowy, opcjonalnie koncentrat, ketchup
  • kilka plastrów szynki
  • 200 g sera mozzarella

Do letniej wody dodajemy olej, cukier, sól oraz rozkruszone drożdże. Dokładnie mieszamy, dodajemy roztrzepane jajko. Mąkę mieszamy z oregano, dodajemy przygotowany zaczyn i dokładnie wyrabiamy ciasto przez około 10 minut (używam w tym celu robota kuchennego). Przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 50 C na 20 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy cienko na kształt prostokąta. Smarujemy sosem pomidorowym, opcjonalnie możemy też dodatkowo dodać oregano i bazylię. Układamy plastry szynki, dodajemy 150 g startego sera mozzarella. Prostokąt zwijamy wzdłuż krótszego boku, tak aby uzyskać roladę, którą następnie kroimy na kilkucentymetrowe kawałki (około 12 sztuk). Ślimaczki przekładamy na wysypaną mąką blachę (nadzieniem ku górze), przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na ok. 20 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie pizzę posypujemy pozostałą częścią startego sera i przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 C. Pieczemy 20 minut, aż ser się rozpuści i ciasto zarumieni.

Smacznego : )


Pizzowe ślimaczki

Komentarzy: 22

  1. 17 kwietnia 2014 / 6:44

    pycha!:) robiłam z ciastem francuskim, ale na drożdżowe też się zbieram:) fajne bułeczki:D

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2014 / 14:38

      Z ciastem francuskim też super 🙂 ja robiłam też z tortilli 🙂

      • 21 kwietnia 2014 / 14:52

        jak widać mnóstwo wersji można zrobić takich zawijańców:D

        • Marta
          Autor
          21 kwietnia 2014 / 18:59

          To na pewno. 🙂 kazdy znajdzie cos dla siebie 🙂

  2. 17 kwietnia 2014 / 16:17

    Taka pizza to doskonały pomysł! Niby zwykła pizza, ale podana w niebanalny sposób. Super przepis!

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2014 / 16:47

      Odmiana zawsze jest wskazana 😉

  3. Aga
    17 kwietnia 2014 / 16:36

    Jeju jaka pychota!!!

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2014 / 16:47

      Zdecydowanie 🙂

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2014 / 20:32

      Bardzo dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      24 kwietnia 2014 / 9:27

      My rownież 🙂 a taka zawijana jest przepyszna 🙂

  4. 26 listopada 2015 / 14:48

    Genialny przepis! Zdecydowanie do jak najszybszego wykonania! Uwielbiam pizzę, uwielbiam ją robić, uwielbiam robić ciasto drożdżowe itd., itp… same plusy! Najbardziej zachęca mnie kształt tych „ciastek”. Nigdy tak nie jadłem pizzy, więc jest to dla mnie niepowtarzalna okazja by spróbować dzięki Tobie czegoś nowego. Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam 😀

    • Marta
      Autor
      27 listopada 2015 / 20:02

      Bardzo mi miło, ze przypadł do gustu 🙂 Taki format sprawdza się też świetnie na imprezach 🙂 Pozdrawiam 🙂

  5. Edyta
    12 lutego 2017 / 1:59

    Idealny przepis !!! Wychodzi pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      13 lutego 2017 / 0:01

      Bardzo mi miło 🙂

  6. Danusia
    27 kwietnia 2017 / 12:39

    Przepyszna pizza polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      30 października 2018 / 1:06

      Super, że posmakowało 🙂

  7. Mania
    29 października 2018 / 14:15

    Rewelacja wczoraj robilismy pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      30 października 2018 / 1:07

      Cieszę się, że przypadła do gustu 🙂

  8. 27 maja 2019 / 15:02

    Świetna opcja, zwłaszcza dla rodziców. Moje maluchy uwielbiają to danie 🙂

    • Marta
      Autor
      8 czerwca 2019 / 2:16

      Witam w klubie 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
25 + 28 =