Site icon marta-gotuje.pl

Pizza z patelni

Idealna pozycja dla osób, które nie posiadają piekarnika ; ) Być może dlatego kojarzy mi się z czasami studenckimi, do tego przepis jest bardzo niewymagający. Ciasto być może nie należy do moich ulubionych i będę je modyfikować, ale błyskawiczne przygotowanie zdecydowanie zachęca mnie do powtórki. Za podesłanie przepisu dziękuję Amelii.
Do przygotowania pizzy wykorzystałam podsuszaną kiełbasę krakowską z indyka i mimo, że wcześniej używałam szynki lub salami, sprawdziła się świetnie w tej roli ; )


Składniki:

Drożdże wymieszać z wodą, cukrem, solą i łyżką mąki. Odstawić na 5-10 min. Po tym czasie dodać resztę mąki i wyrobić dość miękkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 min w ciepłe miejsce.

Gotowe ciasto rozłożyć palcami na lekko wysmarowanej olejem patelni. Następnie posmarować koncentratem pomidorowym i posypać ulubionymi przyprawami. Dodać kawałki kiełbasy, całość nakryć żółtym serem i posypać oregano.

Patelnię przykrywamy pokrywką i pieczemy na małym ogniu (ale dużym palniku) przez 20-25 minut, a następnie bez przykrycia przez 5 minut.

Smacznego : )


Exit mobile version