Pizza z patelni

Idealna pozycja dla osób, które nie posiadają piekarnika ; ) Być może dlatego kojarzy mi się z czasami studenckimi, do tego przepis jest bardzo niewymagający. Ciasto być może nie należy do moich ulubionych i będę je modyfikować, ale błyskawiczne przygotowanie zdecydowanie zachęca mnie do powtórki. Za podesłanie przepisu dziękuję Amelii.
Do przygotowania pizzy wykorzystałam podsuszaną kiełbasę krakowską z indyka i mimo, że wcześniej używałam szynki lub salami, sprawdziła się świetnie w tej roli ; )


Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • szczypta cukru i soli
  • 150 ml ciepłej wody
  • koncentrat pomidorowy
  • bazylia, oregano, pieprz, papryka słodka
  • kilka plastrów sera żółtego
  • kiełbasa krakowska sucha

Drożdże wymieszać z wodą, cukrem, solą i łyżką mąki. Odstawić na 5-10 min. Po tym czasie dodać resztę mąki i wyrobić dość miękkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 min w ciepłe miejsce.

Gotowe ciasto rozłożyć palcami na lekko wysmarowanej olejem patelni. Następnie posmarować koncentratem pomidorowym i posypać ulubionymi przyprawami. Dodać kawałki kiełbasy, całość nakryć żółtym serem i posypać oregano.

Patelnię przykrywamy pokrywką i pieczemy na małym ogniu (ale dużym palniku) przez 20-25 minut, a następnie bez przykrycia przez 5 minut.

Smacznego : )


Studencka pizza

Komentarzy: 24

  1. 26 marca 2012 / 13:19

    drożdżowe ciasto z patelni? istnie po studencku 🙂

  2. ree
    26 marca 2012 / 16:42

    Wyglada smakowicie, a jeszcze bardziej kusi ten nozyk do pizzy:)

    • Marta
      Autor
      27 marca 2012 / 9:54

      Nożyk jest super, bardzo przydatny i do tego daje fajny wizualny efekt 🙂

  3. kris
    26 marca 2012 / 21:48

    Fajowe!

  4. Minka
    27 marca 2012 / 7:32

    Myślę, że można by też dodać pieczarki z cebulką podsmażone wcześniej na osobnej patelni.

    • Marta
      Autor
      27 marca 2012 / 9:54

      Jak najbardziej! dodatki są kwestią gustu, więc każdy może dodać to , na co ma ochotę 🙂

  5. 12 czerwca 2012 / 18:52

    i z dużą ilością sera. Tak jak lubię

  6. 8 października 2012 / 19:30

    Szukałem czegoś fajnego i szybkiego na dzisiejszą kolację no i znalazłem !!! Wielkie dzięki

    • Marta
      Autor
      8 października 2012 / 19:50

      Nie ma za co 🙂

  7. LIdka
    23 października 2012 / 17:33

    Super przepis, mam pomysł na dzisiejszą kolację:) A mógłby być do tego ser wędzony? Mam w lodówce radamer wędzony z serenady, którym w ostatnim czasie się zajadam. Tak sobie myślę,że może fajnie smakować taki roztopiony:)

    • Marta
      Autor
      23 października 2012 / 17:43

      Myślę, że może, w pizzy najfajniejsze jest to, że każdy dodaje dodatki takie które lubi 😀 Ale z wędzonym jeszcze nie jadłam! muszę wypróbować 🙂

  8. Katherine
    11 listopada 2012 / 13:18

    Na pewno kiedyś zrobię 🙂

    • Marta
      Autor
      11 listopada 2012 / 13:49

      Polecam 😀

  9. 9 stycznia 2013 / 16:18

    Szczerze, tu mnie zaskoczyłaś. O dziwo nigdy nie brałem pod uwagę takie pieczenie pizzy. Osobiście preferuję piekarnik, bo jednak pieczenie górne też wnosi do jakości pizzy, ale to przepis na szybciutką pizzę kiedy mam tylko ochotę 🙂 No prawie, bo jeszcze trzeba odczekać na wyrośnięcie ciasta.

    • Marta
      Autor
      9 stycznia 2013 / 17:29

      Takie innowacje też się czasem przydają 🙂

  10. 27 lutego 2013 / 19:56

    O podoba mi się taki pyszny szybki przepis

  11. Marta
    Autor
    27 lutego 2013 / 20:05

    Dokładnie tak! 🙂

  12. Paulina
    9 marca 2013 / 9:33

    Polecam tą pizze jest o wiele lepsza niż z piekarnika tacha chrupiąca a w dodatku bardzo szybka:)) Dziękuję Marto za przepis na pewno wiele razy jeszcze zagości ona w moim domu:))

  13. Marta
    Autor
    9 marca 2013 / 11:22

    Bardzo się cieszę, że smakowała i dziękuję za miły komentarz 😀

    • 6 czerwca 2013 / 11:20

      A nie trzeba jej podpiec z jednej strony a potem przewrocić i na tą podpieczoną częśc wyłozyć farsz ?

      • Marta
        Autor
        6 czerwca 2013 / 11:59

        Ja nie podpiekam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
13 − 5 =