Pizza wzorowana na wegetariańskiej, którą możemy zjeść w pizza hut ; ) Była bardzo smaczna i pomimo, że jestem typowym mięsożercom, zaspokoiła mój apetyt i nie odczułam typowego złego nastroju po piątkowym obiedzie ; ) Polecam!
- 330 ml mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki cukru
- 4 szklanki mąki (użyłam specjalnej do pizzy, znalezionej w supermarkecie)
- 2 łyżeczki drożdży w proszku
- 90 g koncentratu pomidorowego
- 2 czerwone papryki
- 1/2 puszki kukurydzy
- brokuły
- 1 kula sera mozzarella
- 350 g sera edamskiego
Wszystkie składniki poza koncentratem i serami, wymieszać i wyrobić ciasto. Tutaj możemy wykorzystać maszynę do wypieku chleba, w przeciwnym razie ciasto wyrabiamy ręcznie, bądź mikserem i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć na nie koncentrat pomidorowy. Na wierzch posypać starty ser edamski, paprykę pokrojoną w kostkę, brokuły (wcześniej ugotowane do miękkości, ale tak żeby się nie rozpadały) pokrojone w małe różyczki, kukurydzę oraz plastry sera mozzarella. Piec w piekarniku nagrzanym do 230 C przez ok. 15 minut.
Smacznego : )
Pizza zawsze dobra, a jak wegetariańska to i ja się najem:) wygląda pysznie
Wowo, wygląda super. Czy brokuły gotowałaś?
Autor
Tak, zapomniałam napisać, że brokuły najpierw podgotowałam ; )
Wygląda niesamowicie!!:)
gdybym umiała robić ciasto pewnie byłaby pyszna, ale jakoś do pizzowego ciasta ręki nie mam:( a mąki do pizzy nie udało mi się kupić u mnie w mieście, masz jakiś pomysł jaką mąką zastąpić tę specjalną??
Autor
Zanim upolowałam mąkę do pizzy używałam zwykłej, pszennej:)
co do tego polecacie do picia? ja ostatnio jestem zachwycona dobieraniem herbaty do danej potrawy – grzebałam trochę ostatnio o tym i znalazłam duuużo informacji herbatkach na stronie Dni Herbaty, polecam, http://dniherbaty.pl 🙂 a pizza wygląda super, ja też robię zawsze na własnym cieście:)
Prawdziwa pizza tylko z odpowiednią ilością oliwy;) oliwa rules;P