Domowa pizza na grubym cieście to wspomnienie mojego dzieciństwa. Był to niesamowity rarytas, który zawsze zwiastował miłe, beztroskie chile. Pizza na grubym spodzie nie ma zbyt wiele wspólnego z tą prawdziwą, włoską wersją, za to po latach nadal smakuje wyśmienicie. Moja mama przyrządzała ją na wielkiej blaszce, wyłącznie z serem gouda i kiełbasą i w takiej wersji najchętniej do niej wracam. Ciasto jest puszyste, mięciutkie i delikatne. Polecam!!!
Pizza na grubym cieście
Przepis na pizzę na grubym spodzie
Spód:
- 500 g mąki pszennej
- 300 ml ciepłego mleka
- 50 ml oleju
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Drożdże pokruszyć do małej miski, dodać łyżeczkę cukru, zalać ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem, do przykrycia. Odstawić w ciepłe miejsce, do czasu aż zaczyn zacznie pracować ok. 10 minut. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wyrośnięty zaczyn, pozostałe mleko i olej. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (najłatwiej przy pomocy robota kuchennego). Misę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 60 minut.
Sos pomidorowy:
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 1 ząbek czosnku
- 300 g passaty pomidorowej
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki oregano
- szczypta soli
Czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć na rozgrzanym maśle. Dodać passatę, doprawić do smaku. Gotować ok. 10 minut, zdjąć z ognia i przestudzić.
Dodatki:
- 250 g kiełbasy dobrej jakości
- 300 g sera gouda
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Posmarować sosem pomidorowym, ułożyć pokrojoną w kostkę kiełbasę. Całość posypać startym serem, wierzch posypać oregano. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170° C (termoobieg) przez ok. 40 minut.
Smacznego!
Pizza na grubym spodzie – smak dzieciństwa
Zapraszam na mój kanał YouTube oraz inne przepisy na drożdżowe wypieki.