Site icon marta-gotuje.pl

Pizza na grubym cieście z dawnych lat

Domowa pizza na grubym cieście to wspomnienie mojego dzieciństwa. Był to niesamowity rarytas, który zawsze zwiastował miłe, beztroskie chile. Pizza na grubym spodzie nie ma zbyt wiele wspólnego z tą prawdziwą, włoską wersją, za to po latach nadal smakuje wyśmienicie. Moja mama przyrządzała ją na wielkiej blaszce, wyłącznie z serem gouda i kiełbasą i w takiej wersji najchętniej do niej wracam. Ciasto jest puszyste, mięciutkie i delikatne. Polecam!!!

Pizza na grubym cieście

Przepis na pizzę na grubym spodzie

Spód:

Drożdże pokruszyć do małej miski, dodać łyżeczkę cukru, zalać ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem, do przykrycia. Odstawić w ciepłe miejsce, do czasu aż zaczyn zacznie pracować ok. 10 minut. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wyrośnięty zaczyn, pozostałe mleko i olej. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (najłatwiej przy pomocy robota kuchennego). Misę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 60 minut.

Sos pomidorowy:

Czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć na rozgrzanym maśle. Dodać passatę, doprawić do smaku. Gotować ok. 10 minut, zdjąć z ognia i przestudzić.

Dodatki:

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Posmarować sosem pomidorowym, ułożyć pokrojoną w kostkę kiełbasę. Całość posypać startym serem, wierzch posypać oregano. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170° C (termoobieg) przez ok. 40 minut.

Smacznego!

Pizza na grubym spodzie – smak dzieciństwa

Zapraszam na mój kanał YouTube oraz inne przepisy na drożdżowe wypieki.

Exit mobile version