Pizza na grubym cieście z dawnych lat

Domowa pizza na grubym cieście to wspomnienie mojego dzieciństwa. Był to niesamowity rarytas, który zawsze zwiastował miłe, beztroskie chile. Pizza na grubym spodzie nie ma zbyt wiele wspólnego z tą prawdziwą, włoską wersją, za to po latach nadal smakuje wyśmienicie. Moja mama przyrządzała ją na wielkiej blaszce, wyłącznie z serem gouda i kiełbasą i w takiej wersji najchętniej do niej wracam. Ciasto jest puszyste, mięciutkie i delikatne. Polecam!!!

Pizza na grubym cieście

Pizza na grubym cieście

Przepis na pizzę na grubym spodzie

Spód:

  • 500 g mąki pszennej
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 50 ml oleju
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Drożdże pokruszyć do małej miski, dodać łyżeczkę cukru, zalać ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem, do przykrycia. Odstawić w ciepłe miejsce, do czasu aż zaczyn zacznie pracować ok. 10 minut. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wyrośnięty zaczyn, pozostałe mleko i olej. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (najłatwiej przy pomocy robota kuchennego). Misę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 60 minut.

Sos pomidorowy:

  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g passaty pomidorowej
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • szczypta soli

Czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć na rozgrzanym maśle. Dodać passatę, doprawić do smaku. Gotować ok. 10 minut, zdjąć z ognia i przestudzić.

Dodatki:

  • 250 g kiełbasy dobrej jakości
  • 300 g sera gouda

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Posmarować sosem pomidorowym, ułożyć pokrojoną w kostkę kiełbasę. Całość posypać startym serem, wierzch posypać oregano. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170° C (termoobieg) przez ok. 40 minut.

Smacznego!

Kryzysowa pizza na grubym spodzie

Pizza na grubym spodzie – smak dzieciństwa

Przepis na pizzę na grubym spodzie

Zapraszam na mój kanał YouTube oraz inne przepisy na drożdżowe wypieki.

Komentarzy: 16

  1. Aga
    19 czerwca 2023 / 13:04

    Rewelacja 🍕

    • Marta
      Autor
      20 czerwca 2023 / 22:19

      Dziękuję 🙂

  2. Isia
    19 czerwca 2023 / 15:30

    Mniam mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      20 czerwca 2023 / 22:19

      🙂 🙂 🙂

  3. Gosia
    19 czerwca 2023 / 18:21

    U mnie też się taką jadło 🙂

    • Marta
      Autor
      20 czerwca 2023 / 22:20

      Witam w klubie! 🙂

  4. Karolina
    19 czerwca 2023 / 20:00

    Wpraszam się na kawałek 🙂

    • Marta
      Autor
      20 czerwca 2023 / 22:20

      Zapraszam 🙂

  5. Natka
    17 lipca 2023 / 23:30

    Pizza pyszna, bardzo puszysta, miałam obawy co do kiełbasy ale wyszło super będę powtarzac 🙂

    • Marta
      Autor
      18 lipca 2023 / 13:13

      Bardzo się cieszę i pozdrawiam 🙂

  6. Kinga
    23 stycznia 2024 / 10:10

    Też taką jadłam w dzieciństwie kiedy o pizzeri na każdym rogu można było tylko pomarzyć, wspaniałe wspomnienia przywróciła dziękuje za przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2024 / 21:29

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  7. Jaga
    8 lutego 2024 / 20:39

    Przepyszna 🙂

    • Marta
      Autor
      13 lutego 2024 / 23:22

      Super, że smakowała 🙂

  8. Lucyfera
    4 maja 2024 / 22:02

    Super przepis, ale 20 minut pieczenia w zupełności wystarczy.

    • Marta
      Autor
      5 maja 2024 / 16:52

      Cieszę się, że smakowało 🙂 Czas pieczenia zawsze musimy dostosować do naszego piekarnika, bo każdy inaczej piecze mimo tych samych ustawień 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
11 − 8 =