Klasyczna pizza znów powróciła do naszych ulubionych. Minął etap, gdy zajadaliśmy się mocno urozmaiconymi pizzami jak kebab, czy z owocami morza i teraz stawiamy na tradycję ; ) Przy okazji sprawdziłam kolejny program w moim wypiekaczu do chleba, jednak dla tych z Was, którzy go nie posiadają podam też przepis na pizzę z piekarnika. Ze względu na oszczędność czasu, zamiast sosu użyłam ponownie koncentratu i sprawdziło się to równie dobrze, jak przy pizzy calzone. Polecam, idealna na bezmięsny, ale syty obiad ; )
Składniki na 2 duże pizze:
- 330 ml mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki cukru
- 4 szklanki mąki (użyłam specjalnej do pizzy, znalezionej w supermarkecie)
- 2 łyżeczki drożdży w proszku
- 90 g koncentratu pomidorowego
- 1 kula sera mozzarella
- 350 g sera edamskiego
Wszystkie składniki poza koncentratem i serami, wymieszać i wyrobić ciasto. Tutaj możemy wykorzystać maszynę do wypieku chleba, w przeciwnym razie ciasto wyrabiamy ręcznie, bądź mikserem i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć na nie koncentrat pomidorowy. Na wierzch posypać starty ser edamski oraz plastry sera mozzarella. Piec w piekarniku nagrzanym do 230 C przez ok. 15 minut.
Smacznego : )