Klasyczna pizza znów powróciła do naszych ulubionych. Minął etap, gdy zajadaliśmy się mocno urozmaiconymi pizzami jak kebab, czy z owocami morza i teraz stawiamy na tradycję ; ) Przy okazji sprawdziłam kolejny program w moim wypiekaczu do chleba, jednak dla tych z Was, którzy go nie posiadają podam też przepis na pizzę z piekarnika. Ze względu na oszczędność czasu, zamiast sosu użyłam ponownie koncentratu i sprawdziło się to równie dobrze, jak przy pizzy calzone. Polecam, idealna na bezmięsny, ale syty obiad ; )
Składniki na 2 duże pizze:
- 330 ml mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki cukru
- 4 szklanki mąki (użyłam specjalnej do pizzy, znalezionej w supermarkecie)
- 2 łyżeczki drożdży w proszku
- 90 g koncentratu pomidorowego
- 1 kula sera mozzarella
- 350 g sera edamskiego
Wszystkie składniki poza koncentratem i serami, wymieszać i wyrobić ciasto. Tutaj możemy wykorzystać maszynę do wypieku chleba, w przeciwnym razie ciasto wyrabiamy ręcznie, bądź mikserem i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć na nie koncentrat pomidorowy. Na wierzch posypać starty ser edamski oraz plastry sera mozzarella. Piec w piekarniku nagrzanym do 230 C przez ok. 15 minut.
Smacznego : )
Wow, wyglada powalająco. Czy dobrze tam dostrzegam kawałki mozarelli?:) Planuje zrobic pizze na dnaich, wiec na pewno wykrozystam przepis!
Autor
Tak zgadza się, wystarczy kilka plastrów mozarelli, a pizza nabiera pysznego smaku ; ) Daj znać, czy pizza smakowała, pozdrawiam!
Wygląda nieziemsko, aż zgłodniałam, a miałam nie objadać się w nocy!
Pizza w piecu, pieknie pachnie:)))
Autor
Życzę smacznego! 🙂
Ja dziś też spróbuję swoich sił w robieniu pizzy 🙂 a jutro kapuśniaczek:)
Chciałam nadmienić że doszłam do perfekcji w szarlotce, czwarta wyszła najlepsza:)
Autor
Mary – gratuluję! uwielbiam tą szarlotkę mmmm:)
Czemu jest *2 łyżeczki soli
*4 łyżki soli ?
Autor
Wkradł się jakiś błąd, chyba zaczynałam pisać o cukrze, a później cofnęłam się do soli… już poprawione:) dzięki za wskazówkę!:)
ufff….na szczęście że dodałam 2 łyżeczki soli a nie 4 łyżki 😀
Zaraziłem ostatnio tatę robieniem pizzy w domu, mam ją kilka razy w miesiącu albo i częściej. Możesz polecić jakiś ser, który najbardziej nadaje się do każdego rodzaju pizzy? Czy mozzarella jest uniwersalna? Przypieka się tak fajnie nawet jeśli nie mamy profesjonalnego pieca do wypieku pizzy?
Autor
Bardzo lubię mozzarellę do każdej pizzy, sama tez nie mam pieca, ale nie ma żadnego problemu, żeby mimo to uzyskać super efekt:) Poza mozzarellą dokładam przeważnie edam lub np. parmezan. Pozdrawiam 🙂
Moja sugestia:
pominąć mleko
zamiast oleju użyć oliwy
zamiast koncentratu sięgnąć po przecier
pominąć ser żółty, mozzarella wystarczy
Wtedy pizza będzie naprawdę włoska
Autor
Dziękuję za rady! brzmi smakowicie, więc następnym razem wypróbuję 😀
jak dla mnie to ciasto jest trochę za grube ale co kto lubi 🙂
Autor
Dokładnie, rzecz gustu 🙂