Pizza Korona

Pizza korona to świetna alternatywa dla klasycznej pizzy (zwłaszcza jeśli często ją przyrządzacie : ). Ciasto jest bardzo puszyste, delikatne zupełnie takie jak Mama przyrządzała dla nas w dzieciństwie. Miło było powrócić do tego smaku : ) Polecam!!!


pizza-korona

Składniki:

  • 2 łyżki mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • szczypta cukru trzcinowego
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżki oleju
  • 1 szklanka letniej wody

Sos pomidorowy:

  • 1/2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 150 g sera mozzarella

Drożdże wymieszać z cukrem i letnim mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. (Robotem kuchennym około 6 minut – ciasto powinno być gładkie i elastyczne). Miskę z ciastem przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 minut.

Przygotować sos. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć czosnek przeciśnięty przez praskę. Zalać przecierem pomidorowym, dodać przyprawy. Dusić na średnim ogniu ok. 20 minut, do czasu aż sos zgęstnieje.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt koła o średnicy 30 cm. Na środku ciasta zrobić zarys mniejszego okręgu i pokroić go na 8 części. Nie pokrojoną część pizzy posmarować sosem pomidorowym ułożyć starty ser mozzarella i opcjonalnie inne dodatki. Trójkąty ze środka założyć pod brzeg ciasta i dokładnie zlepić. Wierzch posypać bazylią (można również posmarować mlekiem wtedy ciasto ładnie się zarumieni). Odstawić na kolejne 10 minut, a następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 220 C (termoobieg) przez ok. 10-15 minut.

Smacznego!


pizza-korona-przepis


pizza-korona-jak-zrobic-krok-po-kroku

Inspiracja

Komentarzy: 20

  1. Majka
    13 września 2016 / 9:54

    Wielkie WOW! Wygląda oszałamiająco😋

    • Marta
      Autor
      13 września 2016 / 23:16

      Bardzo dziękuję 🙂 dobra pizza nie jest zła 🙂

  2. Ola
    13 września 2016 / 12:41

    Ależ to musi bosko smakować 🙂

    • Marta
      Autor
      13 września 2016 / 23:17

      Jest pyszna, mięciutka, puchata z dużą ilością sera 🙂

  3. 13 września 2016 / 13:32

    Mmmm aż ślinka cieknie na samo patrzenie na zdjęcia. Wydaje mi się, że ta pizza świetnie sprawdziłaby się na imprezie jako przekąska., chociaż nie wiem czy chciałabym się nią dzielić 😀

    • Marta
      Autor
      13 września 2016 / 23:18

      Na imprezę pasuje idealnie choć rozumiem obawy odnośnie podziału, bo znika błyskawicznie 🙂

  4. Aga
    13 września 2016 / 14:00

    Rewelacja 🙂

    • Marta
      Autor
      13 września 2016 / 23:18

      Dzięki 🙂

    • Marta
      Autor
      13 września 2016 / 23:18

      Bardzo dziękuję 🙂

  5. KASIA
    13 września 2016 / 21:51

    ŚWIETNY POMYSŁ 🙂

    • Marta
      Autor
      13 września 2016 / 23:18

      Dziękuję 🙂

  6. Magma
    13 września 2016 / 22:33

    Mniami to prawdziwe komfort food 🙂 czuje że będzie nowy hicior 🙂

    • Marta
      Autor
      13 września 2016 / 23:18

      O tak comfort food to ideal określenie 😀

  7. 14 września 2016 / 15:48

    Wygląda świetnie 😀 I pewnie tak też smakuje. Uwielbiam takie „odświeżenie” zwykłych potraw, świetny sposób żeby przemycić cos dzieciom 😉

    • Marta
      Autor
      14 września 2016 / 22:04

      Dziękuję :)) o tak, też lubię próbować nowości, czasem mała zmiana dodaje dużego znaczenia 🙂

  8. Tylka
    14 września 2016 / 21:17

    Pizza jest super, ciasto puszyste idealne fajnie że takie pokazałaś bo wszędzie tylko cienkie teraz się lubuje a ja tęsnikłam za smakiem prawdziwej domowej pizzy i mam 🙂

    • Marta
      Autor
      14 września 2016 / 22:05

      Miło mi, że posmakowała 🙂

  9. 31 października 2016 / 18:05

    Genialny pomysł na inna pizzę, wypróbuje jako przystawka na imprezie urodzinowej!

    • Marta
      Autor
      31 października 2016 / 22:04

      Super, daj znać jak smakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
28 − 17 =