Site icon marta-gotuje.pl

Pizza kebab

pizzakebab

Smak domowej pizzy nigdy nie należał do moich ulubionych. Zawsze smakowała „dobrze” ale to było coś innego niż z pizzeri: D Tym razem udało mi się odnaleźć bardzo zbliżony smak wykorzystując ostatnio ulubione ciasto, sosy i dodatki : ) Polecam wszystkim miłośnikom kebab pizzy, którzy mają odrobinę wolnego czasu, bo duże umiejętności nie są na szczęście potrzebne! ; )


Składniki na ciasto (duża blacha):


  • 1 i 1/2 szklanki mąki (240g)
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2/3 szklanki wody
  • 2 łyżeczki oliwy
Wszystkie składniki zagnieść (można mikserem ale osobiście wolę sama : ). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Składniki na sos pomidorowy :


  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, oregano, bazylia

W garnku lub na patelnie wylać pomidory z puszki (razem z zalewą), dodać bazylię i oregano. Czosnek obrać, drobno posiekać dodać do całości. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze jakiś czas.

Dodatki :


W czasie, gdy odstawiamy ciasto do wyrośnięcia przygotowujemy sos pomidorowy oraz kroimy piersi kurczaka w drobną kostkę, posypujemy ulubioną przyprawą kebab-gyros (w moim przypadku akurat prymat) i podsmażamy do zarumienienia. Warzywa (pomidor, ogórek, kapusta pekińska) kroimy w drobną kostkę i mieszamy.

Następnie wyrośnięte ciasto należy rozwałkować, posmarować sosem pomidorowym i piec w piekarniku nagrzanym do 230 C ok 10 min. (Warto wcześniej nagrzać maksymalnie piekarnik.)

Po tym czasie dodajemy starty na grubych oczkach żółty ser, podsmażone mięso i dalej zapiekamy ok 10 min (aż do rozpuszczenia sera).

Kiedy całość jest gotowa posypujemy z wierzchu sałatką z ogórka, pomidora i kapusty pekińskiej oraz polewamy sosem czosnkowym (przepis znajduje się w dodatkach).

Smacznego : )

Exit mobile version