Smak domowej pizzy nigdy nie należał do moich ulubionych. Zawsze smakowała „dobrze” ale to było coś innego niż z pizzeri: D Tym razem udało mi się odnaleźć bardzo zbliżony smak wykorzystując ostatnio ulubione ciasto, sosy i dodatki : ) Polecam wszystkim miłośnikom kebab pizzy, którzy mają odrobinę wolnego czasu, bo duże umiejętności nie są na szczęście potrzebne! ; )
Składniki na ciasto (duża blacha):
- 1 i 1/2 szklanki mąki (240g)
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2/3 szklanki wody
- 2 łyżeczki oliwy
Składniki na sos pomidorowy :
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, oregano, bazylia
W garnku lub na patelnie wylać pomidory z puszki (razem z zalewą), dodać bazylię i oregano. Czosnek obrać, drobno posiekać dodać do całości. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze jakiś czas.
Dodatki :
- ser salami (bardzo polecam, bo jest nie tylko pyszny ale też mniej tłusty niż np. edam!)
- 2 piersi z kurczaka
- przyprawa do mięsa kebab-gyros
- 2 pomidory
- 1 zielony ogórek
- kilka liści kapusty pekińskiej
W czasie, gdy odstawiamy ciasto do wyrośnięcia przygotowujemy sos pomidorowy oraz kroimy piersi kurczaka w drobną kostkę, posypujemy ulubioną przyprawą kebab-gyros (w moim przypadku akurat prymat) i podsmażamy do zarumienienia. Warzywa (pomidor, ogórek, kapusta pekińska) kroimy w drobną kostkę i mieszamy.
Następnie wyrośnięte ciasto należy rozwałkować, posmarować sosem pomidorowym i piec w piekarniku nagrzanym do 230 C ok 10 min. (Warto wcześniej nagrzać maksymalnie piekarnik.)
Po tym czasie dodajemy starty na grubych oczkach żółty ser, podsmażone mięso i dalej zapiekamy ok 10 min (aż do rozpuszczenia sera).
Kiedy całość jest gotowa posypujemy z wierzchu sałatką z ogórka, pomidora i kapusty pekińskiej oraz polewamy sosem czosnkowym (przepis znajduje się w dodatkach).
Smacznego : )