Pizza kebab

pizzakebab

Smak domowej pizzy nigdy nie należał do moich ulubionych. Zawsze smakowała „dobrze” ale to było coś innego niż z pizzeri: D Tym razem udało mi się odnaleźć bardzo zbliżony smak wykorzystując ostatnio ulubione ciasto, sosy i dodatki : ) Polecam wszystkim miłośnikom kebab pizzy, którzy mają odrobinę wolnego czasu, bo duże umiejętności nie są na szczęście potrzebne! ; )


Składniki na ciasto (duża blacha):


  • 1 i 1/2 szklanki mąki (240g)
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2/3 szklanki wody
  • 2 łyżeczki oliwy
Wszystkie składniki zagnieść (można mikserem ale osobiście wolę sama : ). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Składniki na sos pomidorowy :


  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, oregano, bazylia

W garnku lub na patelnie wylać pomidory z puszki (razem z zalewą), dodać bazylię i oregano. Czosnek obrać, drobno posiekać dodać do całości. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze jakiś czas.

Dodatki :


  • ser salami (bardzo polecam, bo jest nie tylko pyszny ale też mniej tłusty niż np. edam!)
  • 2 piersi z kurczaka
  • przyprawa do mięsa kebab-gyros
  • 2 pomidory
  • 1 zielony ogórek
  • kilka liści kapusty pekińskiej

W czasie, gdy odstawiamy ciasto do wyrośnięcia przygotowujemy sos pomidorowy oraz kroimy piersi kurczaka w drobną kostkę, posypujemy ulubioną przyprawą kebab-gyros (w moim przypadku akurat prymat) i podsmażamy do zarumienienia. Warzywa (pomidor, ogórek, kapusta pekińska) kroimy w drobną kostkę i mieszamy.

Następnie wyrośnięte ciasto należy rozwałkować, posmarować sosem pomidorowym i piec w piekarniku nagrzanym do 230 C ok 10 min. (Warto wcześniej nagrzać maksymalnie piekarnik.)

Po tym czasie dodajemy starty na grubych oczkach żółty ser, podsmażone mięso i dalej zapiekamy ok 10 min (aż do rozpuszczenia sera).

Kiedy całość jest gotowa posypujemy z wierzchu sałatką z ogórka, pomidora i kapusty pekińskiej oraz polewamy sosem czosnkowym (przepis znajduje się w dodatkach).

Smacznego : )

Komentarzy: 6

  1. 25 października 2009 / 21:40

    Pizza pizzeryjna mi zbrzydła, a domowa wręcz przeciwnie. Wygląda pysznie i na pewno skorzytsam!

  2. 11 grudnia 2010 / 13:30

    This is such a great resource that you are providing and you give it away for free. I enjoy seeing websites that understand the value of providing a prime resource for free. I truly loved reading your post. Thanks!

  3. 25 grudnia 2010 / 7:26

    Great site. A lot of useful information here. I’m sending it to some friends!

  4. 10 marca 2011 / 22:05

    Uwielbiammm pizze mimo ze sie od niej tyje, orgazm podniebienia poprostu 🙂

  5. liwia
    19 maja 2013 / 21:49

    kocham pizze kebab! jest pyszna! jest super! i ją uwielbiam!

    • Marta
      Autor
      19 maja 2013 / 21:55

      Mam tak samo:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
10 + 25 =