Pyszna i puszysta pizza cubana to przysmak serwowany na karaibskiej Kubie. Z wyglądu przypomina trochę polskie pizzerinki, choć dodatek aromatycznej posypki i musztardy do pomidorowego sosu zmienia całkowicie oblicze tej „zwykłej” przekąski. Polecam!!!
Składniki na ciasto (8 sztuk):
- 500 g mąki (najlepiej na pizzę – włoska typ „00”)
- 220-250 ml wody – u mnie dokładnie 230 ml
- 80 ml oleju rzepakowego
- 7 g drożdży instant
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
Składniki na okład:
- pulpa pomidorowa lub ew. passata pomidorowa
- musztarda (ok. 1 łyżeczki na sztukę)
- 1 czerwona cebula
- 200- 300 g sera (gouda + mozzarella)
Składniki na posypkę:
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i wyrobić nie za długo, kilka minut (użyłam robota kuchennego). Powinno być gładkie, elastyczne i lśniące. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości na ok. godzinę.
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, aby się odgazowało, podzielić na 8 równych części i rozwałkować na kształt przypominający koło. Posmarować pulpą i musztardą wedle uznania ( u mnie około 1 łyżeczki musztardy na każdą pizzę). Cebulę pokroić w piórka, ser gouda w małą kostkę, mozzarellę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Całość ułożyć na pomidorowo-musztardowym sosie każdej pizzerinki. Wszystkie składniki posypki wymieszać, posypać pizzerinki i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Piekarnik rozgrzać do 230 C (termoobieg), piec 7 minut, brzegi powinny się lekko zarumienić.
Smacznego!
Przepis – Lubię. Atlas z przepisami.