Przedstawiam obiecany przepis na pizzę calzone ; ) Podczas przygotowania pizzy było dużo zabawy zwłaszcza dla naszej siostrzenicy, którą gościmy w ten weekend i której jedynym życzeniem była pizza na obiad! Ponieważ dzieci nie zawsze lubią tylko zdrowe smakołyki starałam się dołączyć zdrowe dodatki i przy okazji zgłosić nasze wykonanie do konkursu organizowanego przez Pudliszki ; ) Dzięki koncentratowi pomidorowemu z bazylią powstał nam idealny pomidorowy sos! Polecam!
-
- 450 g mąki do pizzy
-
- 250 ml wody gazowanej
-
- 20 g świeżych drożdży
-
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Najpierw wykonujemy zaczyn z drożdżami ( drożdże plus 150 ml wody). Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy sól. W środku robimy dołek, do niego wlewamy oliwę i zaczyn, resztę wody. Ciasto wyrabiamy do gładkości i zostawiamy do zwiększenia objętości na około godzinkę.
W tym czasie przygotowujemy sobie farsz.
Składniki na farsz:
-
- 2 kiełbaski myśliwskie
-
- 250 g mozzarelli
-
- 100 g ricotty
-
- 100 g parmezanu
-
- 200 g salami pepperoni
-
- 1 pokruszony ząbek czosnku
-
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
-
- 1 cebula
-
- 150 g pieczarek
- sól i pieprz
Pieczarki podsmażam na oliwie, dodaję cebulkę i czosnek. Na koniec wrzucam pokrojone kiełbaski myśliwskie i plasterki pepperoni. W osobnej miseczce mieszam wszystkie sery, doprawiam do smaku. Do serów dodaję „smażonkę”.
Składniki na sos pomidorowy:
-
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego z bazylią
-
- 250 ml wody
-
- 250 ml bulionu warzywnego
-
- 2 łyżki mąki
-
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
-
- pieprz
- 1 łyżka masła
Do bulionu dodaję koncentrat pomidorowy. W innym garnku gotuję wodę, mieszam z mąką. Gdy zacznie wrzeć dokładam masło i mieszam, aż się rozpuści. Dodaję masę pomidorową. Mieszam i doprawiam pieprzem.
Gotowe ciasto dzielimy na 4 części, jeszcze raz dobrze ugniatamy. Każdą z nich rozwałkowujemy na koło o średnicy 20 cm. Na połowę każdego koła nakładamy nadzienie, zostawiając około 1-2 cm wolnego miejsca od brzegu. Ciasto zginamy w połowie, formując pieroga. Istotnym jest, by dobrze skleić brzegi. Polecam też umocnić je uciskając widelcem, w ten sposób uzyskujemy ładny wzorek na obwodzie. Pierogi ładujemy do piekarnika rozgrzanego do ok.200 stopni. Po ok. 30 minutach, wyjmujemy pyszną, rumianą Calzone!
Smacznego : )