Site icon marta-gotuje.pl

Pizza bez piekarnika

Ostatnio zostałam zapytana o mój kulinarny niezbędnik i pomimo, że bardzo lubię kulinarne gadżety, które ułatwiają (i przyspieszają : ) ) pracę w kuchni, pierwsze o czym pomyślałam to patelnia ; ) Przedmiot być może trochę niedoceniany, bo przeważnie każdy z nas ma go w swojej kuchni i traktuje jako pewnik : ) Umożliwia smażenie, duszenie, gotowanie, przygotowanie dań wytrawnych, słodkich i nie mówię tu wyłącznie o naleśnikach ; ) Ciężko zliczyć ile różnych potraw możemy przygotować na patelni, a nawet jeśli ktoś nie potrafi gotować, zaopatrzony w patelnię zawsze może poratować się przyrządzeniem jajecznicy : )

Moja dzisiejsza propozycja to pizza z patelni, która idealnie sprawdzi się w przypadku, gdy nie macie dostępu do piekarnika lub po prostu lubicie pyszne przekąski : ) Pizza wychodzi bardzo chrupiąca, nie licząc czasu na wyrastanie ciasta przygotowuje się ją błyskawicznie i znika jeszcze szybciej!


Składniki na ciasto (2-3 małe pizze):

Składniki na sos:

Dodatkowo:

Wszystkie składniki ciasta wymieszać, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (najlepiej przy użyciu robota kuchennego). Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 minut, do podwojenia objętości. Po tym czasie rozwałkować na wielkość patelni.

Pomidory z puszki przełożyć do garnuszka, zmiksować blenderem i gotować ok. 10 minut aż sos zgęstnieje. Dodać przyprawy do smaku, wymieszać i gotować przez kolejne 5 minut.

Suszone pomidory pokroić w cienkie paseczki, ser mozzarella zetrzeć na tarce.

Patelnię mocno rozgrzać, odrobiną bazyliowej oliwy skropić ręcznik papierowy i wysmarować powierzchnię patelni. Przełożyć rozwałkowane ciasto na pizzę i smażyć przez minutę na mocnym ogniu, po tym czasie zmniejszyć ogień przewrócić na drugą stronę i bardzo szybko nałożyć pomidorowy sos, pokrojone suszone pomidory i starty ser. Smażyć pod przykryciem kolejne 4 minuty. Udekorować rukolą.

Smacznego!






Przy okazji przypominam Wam o trwającym konkursie „Prosto z Patelni” z marką Florina. Poza główną nagrodą w każdym tygodniu konkursu organizatorzy przyznają wyróżnienia – zestawy patelni i zapewniam, że jest o co walczyć : ) Na zdjęciach mogliście podejrzeć patelnię Gardino, z której obecnie korzystam. Poza świetnym designem bardzo odpowiada mi również jej wygodny i ergonomiczny kształt oraz obowiązkowa dla mnie certyfikowana powłoka Teflon Select (wolna od szkodliwego kwasu PFOA), odporna na zarysowania. Nadaje się na wiele typów kuchenek w tym także indukcyjne i łatwo ją wyczyścić ; ) Mam nadzieję, że to skutecznie zachęci Was do wzięcia udziału w konkursie : ) Powodzenia!



Exit mobile version