Ostatnio zostałam zapytana o mój kulinarny niezbędnik i pomimo, że bardzo lubię kulinarne gadżety, które ułatwiają (i przyspieszają : ) ) pracę w kuchni, pierwsze o czym pomyślałam to patelnia ; ) Przedmiot być może trochę niedoceniany, bo przeważnie każdy z nas ma go w swojej kuchni i traktuje jako pewnik : ) Umożliwia smażenie, duszenie, gotowanie, przygotowanie dań wytrawnych, słodkich i nie mówię tu wyłącznie o naleśnikach ; ) Ciężko zliczyć ile różnych potraw możemy przygotować na patelni, a nawet jeśli ktoś nie potrafi gotować, zaopatrzony w patelnię zawsze może poratować się przyrządzeniem jajecznicy : )
Moja dzisiejsza propozycja to pizza z patelni, która idealnie sprawdzi się w przypadku, gdy nie macie dostępu do piekarnika lub po prostu lubicie pyszne przekąski : ) Pizza wychodzi bardzo chrupiąca, nie licząc czasu na wyrastanie ciasta przygotowuje się ją błyskawicznie i znika jeszcze szybciej!
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki drożdży w proszku
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 3/4 łyżki oliwy bazyliowej
- 100 ml letniej wody
Składniki na sos:
- 1 puszka krojonych pomidorów
- sól, pieprz, szczypta cukru trzcinowego, oregano, bazylia
Dodatkowo:
- suszone pomidory
- ser mozzarella (ok. 150 g)
- rukola
Wszystkie składniki ciasta wymieszać, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (najlepiej przy użyciu robota kuchennego). Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 minut, do podwojenia objętości. Po tym czasie rozwałkować na wielkość patelni.
Pomidory z puszki przełożyć do garnuszka, zmiksować blenderem i gotować ok. 10 minut aż sos zgęstnieje. Dodać przyprawy do smaku, wymieszać i gotować przez kolejne 5 minut.
Suszone pomidory pokroić w cienkie paseczki, ser mozzarella zetrzeć na tarce.
Patelnię mocno rozgrzać, odrobiną bazyliowej oliwy skropić ręcznik papierowy i wysmarować powierzchnię patelni. Przełożyć rozwałkowane ciasto na pizzę i smażyć przez minutę na mocnym ogniu, po tym czasie zmniejszyć ogień przewrócić na drugą stronę i bardzo szybko nałożyć pomidorowy sos, pokrojone suszone pomidory i starty ser. Smażyć pod przykryciem kolejne 4 minuty. Udekorować rukolą.
Smacznego!