Ostatnio zostałam zapytana o mój kulinarny niezbędnik i pomimo, że bardzo lubię kulinarne gadżety, które ułatwiają (i przyspieszają : ) ) pracę w kuchni, pierwsze o czym pomyślałam to patelnia ; ) Przedmiot być może trochę niedoceniany, bo przeważnie każdy z nas ma go w swojej kuchni i traktuje jako pewnik : ) Umożliwia smażenie, duszenie, gotowanie, przygotowanie dań wytrawnych, słodkich i nie mówię tu wyłącznie o naleśnikach ; ) Ciężko zliczyć ile różnych potraw możemy przygotować na patelni, a nawet jeśli ktoś nie potrafi gotować, zaopatrzony w patelnię zawsze może poratować się przyrządzeniem jajecznicy : )
Moja dzisiejsza propozycja to pizza z patelni, która idealnie sprawdzi się w przypadku, gdy nie macie dostępu do piekarnika lub po prostu lubicie pyszne przekąski : ) Pizza wychodzi bardzo chrupiąca, nie licząc czasu na wyrastanie ciasta przygotowuje się ją błyskawicznie i znika jeszcze szybciej!
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki drożdży w proszku
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 3/4 łyżki oliwy bazyliowej
- 100 ml letniej wody
Składniki na sos:
- 1 puszka krojonych pomidorów
- sól, pieprz, szczypta cukru trzcinowego, oregano, bazylia
Dodatkowo:
- suszone pomidory
- ser mozzarella (ok. 150 g)
- rukola
Wszystkie składniki ciasta wymieszać, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (najlepiej przy użyciu robota kuchennego). Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 minut, do podwojenia objętości. Po tym czasie rozwałkować na wielkość patelni.
Pomidory z puszki przełożyć do garnuszka, zmiksować blenderem i gotować ok. 10 minut aż sos zgęstnieje. Dodać przyprawy do smaku, wymieszać i gotować przez kolejne 5 minut.
Suszone pomidory pokroić w cienkie paseczki, ser mozzarella zetrzeć na tarce.
Patelnię mocno rozgrzać, odrobiną bazyliowej oliwy skropić ręcznik papierowy i wysmarować powierzchnię patelni. Przełożyć rozwałkowane ciasto na pizzę i smażyć przez minutę na mocnym ogniu, po tym czasie zmniejszyć ogień przewrócić na drugą stronę i bardzo szybko nałożyć pomidorowy sos, pokrojone suszone pomidory i starty ser. Smażyć pod przykryciem kolejne 4 minuty. Udekorować rukolą.
Smacznego!
Genialne 😍
Autor
Dziękuję 🙂
robiłam kiedyś pizzę z patelni i jest pyszna 🙂
Autor
Brzmi zaskakująco, smakuje rewelacyjnie 🙂
Cudnie wygląda 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Wygląda pysznie 🙂
Autor
Dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Uwielbiam pizze ale w takiej formie jeszcze nie jadłam ale na pewno spróbuję!
Autor
Polecam 🙂
Pychota meeeega chrupiąca wyszła aż trudno uwierzyć super przepis 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Na to bym nie wpadła SUPER 😀
Autor
Dziękuję Mel 🙂
Super patent pizza rewelacja 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowała 🙂
Pięknie zaprezentowana 🙂 Następnym razem wypróbuję ten przepis a dziś na obiadek pizza z Twojego standardowego przepisu 🙂 Pewniak smakowy 😉
Autor
Dziękuję! 🙂 u nas obecnie pizza raz w tygodniu (ciekawe, czy kiedyś się znudzi… 😉 ), więc ta z patelni jest świetną alternatywą, osobiście bardzo mi posmakowała 🙂
Niebo w gębie! zrobiłam w „krwawej” wersji halloweenowej czyt. dużo sosu na wierzchu goście zachwyceni że co jak z patelni hihi idealne pod imprezę 🙂
Autor
Halloweenowa wersja brzmi super 🙂 Fajnie, że impreza się udała, pozdrawiam 🙂
Pycha wyszła super!!!!
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Przepis sprawdzony polecam 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Takim moim niezbędnikiem jest też multicooker, bo łączy wiele przeróżnych funkcji. Pizzę też w nim robiłam dwa czy trzy razy i wyszła doskonała. Ogólnie jestem bardzo za ułatwianiem sobie życia, więc pomysły w stylu pizzy na patelni bardzo mi się podobają! Pamiętam, że kiedyś z braku odpowiedniej blachy piekłam pizzę zwyczajnie na talerzu 🙂 I wyszła!
Autor
Niestety nie miałam okazji wypróbować, ale brzmi super, bo na pewno przydaje się, gdy nie mamy za wiele czasu na pracę w kuchni 🙂 Pizze z patelni polecam, smakuje świetnie 🙂
To prawda, że się przydaje, jak człowiek nie ma czasu albo ochoty na tkwienie nad garami, kiedy akurat się jest zmęczonym 🙂 A najlepsze jest to, że można zrobić własny jogurt i własne mascarpone. A dzisiaj będę testować pizzę z patelni, w planie mam też mój magiczny sos czosnkowy do niej. Przepis prosto od mamy 🙂
Autor
Własny domowy jogurt brzmi świetnie 🙂 a o domowym mascarpone jeszcze nawet nie słyszałam, ekstra! 🙂 Życzę smacznej pizzy, a przepisy od Mamy zawsze najlepiej smakują 🙂
Ta pizza wymiata 🙂 nie wiem jak to działa ale mimo, że pieczona pod przykryciem to bardzo chrupiąca 🙂
Autor
Cudownie, że posmakowała 🙂
Kolorystyka zachwyca [smak oczywiście też] 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Jestem pod wrażeniem, nie wiedziałem że taka pizza może wyjść. Wygląda bardzo smacznie 🙂
Autor
Dziękuję, polecam wypróbować pycha! 🙂
Przepyszna jest!!!! idealnie się sprawdziła na imprezie nie dość że pyszna to jeszcze szok u gości 🙂
Autor
Super, że posmakowała 😀
Ale pysznie wygląda ta pizza! 🙂
Autor
Dziękuję i polecam 🙂