Pizza bez piekarnika

Ostatnio zostałam zapytana o mój kulinarny niezbędnik i pomimo, że bardzo lubię kulinarne gadżety, które ułatwiają (i przyspieszają : ) ) pracę w kuchni, pierwsze o czym pomyślałam to patelnia ; ) Przedmiot być może trochę niedoceniany, bo przeważnie każdy z nas ma go w swojej kuchni i traktuje jako pewnik : ) Umożliwia smażenie, duszenie, gotowanie, przygotowanie dań wytrawnych, słodkich i nie mówię tu wyłącznie o naleśnikach ; ) Ciężko zliczyć ile różnych potraw możemy przygotować na patelni, a nawet jeśli ktoś nie potrafi gotować, zaopatrzony w patelnię zawsze może poratować się przyrządzeniem jajecznicy : )

Moja dzisiejsza propozycja to pizza z patelni, która idealnie sprawdzi się w przypadku, gdy nie macie dostępu do piekarnika lub po prostu lubicie pyszne przekąski : ) Pizza wychodzi bardzo chrupiąca, nie licząc czasu na wyrastanie ciasta przygotowuje się ją błyskawicznie i znika jeszcze szybciej!


pizza-z-rukola
Składniki na ciasto (2-3 małe pizze):

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki drożdży w proszku
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 3/4 łyżki oliwy bazyliowej
  • 100 ml letniej wody

Składniki na sos:

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • sól, pieprz, szczypta cukru trzcinowego, oregano, bazylia

Dodatkowo:

  • suszone pomidory
  • ser mozzarella (ok. 150 g)
  • rukola

Wszystkie składniki ciasta wymieszać, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (najlepiej przy użyciu robota kuchennego). Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 minut, do podwojenia objętości. Po tym czasie rozwałkować na wielkość patelni.

Pomidory z puszki przełożyć do garnuszka, zmiksować blenderem i gotować ok. 10 minut aż sos zgęstnieje. Dodać przyprawy do smaku, wymieszać i gotować przez kolejne 5 minut.

Suszone pomidory pokroić w cienkie paseczki, ser mozzarella zetrzeć na tarce.

Patelnię mocno rozgrzać, odrobiną bazyliowej oliwy skropić ręcznik papierowy i wysmarować powierzchnię patelni. Przełożyć rozwałkowane ciasto na pizzę i smażyć przez minutę na mocnym ogniu, po tym czasie zmniejszyć ogień przewrócić na drugą stronę i bardzo szybko nałożyć pomidorowy sos, pokrojone suszone pomidory i starty ser. Smażyć pod przykryciem kolejne 4 minuty. Udekorować rukolą.

Smacznego!


pizza-przepis

ciasto-na-pizze

pizza-bez-piekarnika

pizza-na-patelni

pizza
Przy okazji przypominam Wam o trwającym konkursie „Prosto z Patelni” z marką Florina. Poza główną nagrodą w każdym tygodniu konkursu organizatorzy przyznają wyróżnienia – zestawy patelni i zapewniam, że jest o co walczyć : ) Na zdjęciach mogliście podejrzeć patelnię Gardino, z której obecnie korzystam. Poza świetnym designem bardzo odpowiada mi również jej wygodny i ergonomiczny kształt oraz obowiązkowa dla mnie certyfikowana powłoka Teflon Select (wolna od szkodliwego kwasu PFOA), odporna na zarysowania. Nadaje się na wiele typów kuchenek w tym także indukcyjne i łatwo ją wyczyścić ; ) Mam nadzieję, że to skutecznie zachęci Was do wzięcia udziału w konkursie : ) Powodzenia!


pizza-z-suszonymi-pomidorami

florina-agd

Komentarzy: 38

  1. Martyna
    31 października 2016 / 10:06

    Genialne 😍

    • Marta
      Autor
      31 października 2016 / 22:01

      Dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      31 października 2016 / 22:02

      Brzmi zaskakująco, smakuje rewelacyjnie 🙂

  2. Gosia
    31 października 2016 / 13:01

    Cudnie wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      31 października 2016 / 22:02

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Ewa
    31 października 2016 / 16:49

    Wygląda pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      31 października 2016 / 22:04

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  4. 31 października 2016 / 18:02

    Uwielbiam pizze ale w takiej formie jeszcze nie jadłam ale na pewno spróbuję!

    • Marta
      Autor
      31 października 2016 / 22:04

      Polecam 🙂

  5. Jagoda J.
    31 października 2016 / 18:54

    Pychota meeeega chrupiąca wyszła aż trudno uwierzyć super przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      31 października 2016 / 22:04

      Bardzo mi miło 🙂

  6. Mel
    31 października 2016 / 19:36

    Na to bym nie wpadła SUPER 😀

    • Marta
      Autor
      31 października 2016 / 22:04

      Dziękuję Mel 🙂

  7. Madzia
    31 października 2016 / 21:27

    Super patent pizza rewelacja 🙂

    • Marta
      Autor
      31 października 2016 / 22:05

      Bardzo się cieszę, że posmakowała 🙂

  8. Majka
    31 października 2016 / 22:05

    Pięknie zaprezentowana 🙂 Następnym razem wypróbuję ten przepis a dziś na obiadek pizza z Twojego standardowego przepisu 🙂 Pewniak smakowy 😉

    • Marta
      Autor
      31 października 2016 / 22:09

      Dziękuję! 🙂 u nas obecnie pizza raz w tygodniu (ciekawe, czy kiedyś się znudzi… 😉 ), więc ta z patelni jest świetną alternatywą, osobiście bardzo mi posmakowała 🙂

  9. Karo
    1 listopada 2016 / 0:37

    Niebo w gębie! zrobiłam w „krwawej” wersji halloweenowej czyt. dużo sosu na wierzchu goście zachwyceni że co jak z patelni hihi idealne pod imprezę 🙂

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2016 / 0:32

      Halloweenowa wersja brzmi super 🙂 Fajnie, że impreza się udała, pozdrawiam 🙂

  10. Patrycja
    1 listopada 2016 / 19:02

    Pycha wyszła super!!!!

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2016 / 0:34

      Bardzo się cieszę 🙂

  11. xenia
    1 listopada 2016 / 22:53

    Przepis sprawdzony polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2016 / 0:34

      🙂 🙂 🙂

  12. Pętelka
    3 listopada 2016 / 18:20

    Takim moim niezbędnikiem jest też multicooker, bo łączy wiele przeróżnych funkcji. Pizzę też w nim robiłam dwa czy trzy razy i wyszła doskonała. Ogólnie jestem bardzo za ułatwianiem sobie życia, więc pomysły w stylu pizzy na patelni bardzo mi się podobają! Pamiętam, że kiedyś z braku odpowiedniej blachy piekłam pizzę zwyczajnie na talerzu 🙂 I wyszła!

    • Marta
      Autor
      3 listopada 2016 / 20:02

      Niestety nie miałam okazji wypróbować, ale brzmi super, bo na pewno przydaje się, gdy nie mamy za wiele czasu na pracę w kuchni 🙂 Pizze z patelni polecam, smakuje świetnie 🙂

      • Pętelka
        4 listopada 2016 / 16:55

        To prawda, że się przydaje, jak człowiek nie ma czasu albo ochoty na tkwienie nad garami, kiedy akurat się jest zmęczonym 🙂 A najlepsze jest to, że można zrobić własny jogurt i własne mascarpone. A dzisiaj będę testować pizzę z patelni, w planie mam też mój magiczny sos czosnkowy do niej. Przepis prosto od mamy 🙂

        • Marta
          Autor
          4 listopada 2016 / 18:44

          Własny domowy jogurt brzmi świetnie 🙂 a o domowym mascarpone jeszcze nawet nie słyszałam, ekstra! 🙂 Życzę smacznej pizzy, a przepisy od Mamy zawsze najlepiej smakują 🙂

  13. renata
    7 listopada 2016 / 14:09

    Ta pizza wymiata 🙂 nie wiem jak to działa ale mimo, że pieczona pod przykryciem to bardzo chrupiąca 🙂

    • Marta
      Autor
      7 listopada 2016 / 23:57

      Cudownie, że posmakowała 🙂

  14. Ola
    7 listopada 2016 / 14:19

    Kolorystyka zachwyca [smak oczywiście też] 🙂

    • Marta
      Autor
      7 listopada 2016 / 23:57

      🙂 🙂 🙂

  15. 14 listopada 2016 / 14:21

    Jestem pod wrażeniem, nie wiedziałem że taka pizza może wyjść. Wygląda bardzo smacznie 🙂

    • Marta
      Autor
      14 listopada 2016 / 16:58

      Dziękuję, polecam wypróbować pycha! 🙂

  16. Aneta
    2 grudnia 2016 / 20:54

    Przepyszna jest!!!! idealnie się sprawdziła na imprezie nie dość że pyszna to jeszcze szok u gości 🙂

    • Marta
      Autor
      2 grudnia 2016 / 23:53

      Super, że posmakowała 😀

  17. Kuchnia Włoska
    22 października 2019 / 12:59

    Ale pysznie wygląda ta pizza! 🙂

    • Marta
      Autor
      24 października 2019 / 1:31

      Dziękuję i polecam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
13 − 5 =