Site icon marta-gotuje.pl

Pizza 4 sery – na grubym cieście

Pizza na grubym cieście kojarzy mi się z pizzą z dzieciństwa : ) Zachęcona przepisem Grażyny, postanowiłam przypomnieć sobie ten smak. Ciasto wyszło dość lejące, praktycznie niemożliwe do rozwałkowania, więc na blasze modelowałam je ręcznie! Ale pomimo to po upieczeniu było ok, a pizza w wersji wegetariańskiej, mocno serowej była pyszna : )


Składniki:

Metoda dla maszynistów: wszystkie składniki w podanej kolejności umieszczamy w maszynie do chleba i wybieramy program do wyrabiania ciasta.

Jeśli wyrabiamy ciasto ręcznie zaczynamy od przygotowania rozczynu – drożdże rozcieramy z cukrem i połową szklanki letniego mleka, posypujemy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i wyrośnięte drożdże. Mieszamy drewnianą łyżką i dodajemy olej, resztę mleka, jajko i wodę. Ciasto powinno być gęstsze od kwaśnej śmietany i ciasta na racuchy. Ubijamy je – im dłużej, tym bardziej wyrośnie w piecu , ale wystarczy 5 min. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto jest gotowe rozkładamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Smarujemy koncentratem i doprawiamy bazylią i oregano. Układamy sery. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 C, z opcją dolnej grzałki, na najniższym poziomie piekarnika. Pieczemy przez ok. 30 minut, aż ładnie się zarumieni.

Smacznego : )

 


Exit mobile version