Pizza na grubym cieście kojarzy mi się z pizzą z dzieciństwa : ) Zachęcona przepisem Grażyny, postanowiłam przypomnieć sobie ten smak. Ciasto wyszło dość lejące, praktycznie niemożliwe do rozwałkowania, więc na blasze modelowałam je ręcznie! Ale pomimo to po upieczeniu było ok, a pizza w wersji wegetariańskiej, mocno serowej była pyszna : )
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3 szklanki mąki
- 30 g drożdży
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- bazylia, oregano
- 4 rodzaje sera (np. mozzarella, gouda, feta, pleśniowy)
Metoda dla maszynistów: wszystkie składniki w podanej kolejności umieszczamy w maszynie do chleba i wybieramy program do wyrabiania ciasta.
Jeśli wyrabiamy ciasto ręcznie zaczynamy od przygotowania rozczynu – drożdże rozcieramy z cukrem i połową szklanki letniego mleka, posypujemy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i wyrośnięte drożdże. Mieszamy drewnianą łyżką i dodajemy olej, resztę mleka, jajko i wodę. Ciasto powinno być gęstsze od kwaśnej śmietany i ciasta na racuchy. Ubijamy je – im dłużej, tym bardziej wyrośnie w piecu , ale wystarczy 5 min. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto jest gotowe rozkładamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Smarujemy koncentratem i doprawiamy bazylią i oregano. Układamy sery. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 C, z opcją dolnej grzałki, na najniższym poziomie piekarnika. Pieczemy przez ok. 30 minut, aż ładnie się zarumieni.
Smacznego : )