Pizza na grubym cieście kojarzy mi się z pizzą z dzieciństwa : ) Zachęcona przepisem Grażyny, postanowiłam przypomnieć sobie ten smak. Ciasto wyszło dość lejące, praktycznie niemożliwe do rozwałkowania, więc na blasze modelowałam je ręcznie! Ale pomimo to po upieczeniu było ok, a pizza w wersji wegetariańskiej, mocno serowej była pyszna : )
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3 szklanki mąki
- 30 g drożdży
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- bazylia, oregano
- 4 rodzaje sera (np. mozzarella, gouda, feta, pleśniowy)
Metoda dla maszynistów: wszystkie składniki w podanej kolejności umieszczamy w maszynie do chleba i wybieramy program do wyrabiania ciasta.
Jeśli wyrabiamy ciasto ręcznie zaczynamy od przygotowania rozczynu – drożdże rozcieramy z cukrem i połową szklanki letniego mleka, posypujemy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i wyrośnięte drożdże. Mieszamy drewnianą łyżką i dodajemy olej, resztę mleka, jajko i wodę. Ciasto powinno być gęstsze od kwaśnej śmietany i ciasta na racuchy. Ubijamy je – im dłużej, tym bardziej wyrośnie w piecu , ale wystarczy 5 min. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto jest gotowe rozkładamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Smarujemy koncentratem i doprawiamy bazylią i oregano. Układamy sery. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 C, z opcją dolnej grzałki, na najniższym poziomie piekarnika. Pieczemy przez ok. 30 minut, aż ładnie się zarumieni.
Smacznego : )
Serowa pizza jest jedną z moich ulubionych, pysznie wygląda 🙂
czyli polecasz użyc wiecej maki, cyz sie nei rpzjemwoac,ze jets lejace?
Autor
Bee – również serowa jest jedną z moich faworytów 😀
Rori- nie dodawałam więcej mąki, żeby ciasto nie było później zbyt twarde : )
Annika – myślę, że autorce chodziło o „wyrobienie” ciasta, więc ręcznie. Osobiście mam to ułatwienie, że korzystam z maszyny do wypieku chleba 😀
Ubijamy recznie, cyz mikserem? pytanie mzoe glupie, ale nie wiem;P
uwielbiam pizzę z 4 serami, to jedna z moich ulubionych 😉 mniam!
mniam, mniam:)
Za grubym ciastem w pizzy nie przepadam, wolę takie włoskie cieniutkie. Ale mocno serowy wierzch to coś dla mnie 🙂
pizza wyszla pyszna, a ciato bardzo mieciutkie, dawno takiego nie jadlam, teraz moda na cienkie;/
Autor
Dokładnie, ale na grubym też pyszna!
No to zaczynam robić pizze, doprawdy nie wiem co to wyjdzie, ale na wszelki wypadek już się najadłam kanapek,coby się nie rozczarować 🙂
Autor
Trzymam kciuki, żeby się udała! 🙂
moja ulubiona:)
Pizza prezentuje się wybornie! Aż zrobiłam się głodna. Uwielbiam pizzę z tak dużą ilością ser. Po prostu pycha! Na pewno wypróbuję przepis.
Autor
Polecam, jest pyszna:)
Osobiście wolę pizzę na cienkim cieście, ale ta na zdjęciach wygląda tak fantastycznie, że też bym się skusił. Coś niesamowitego!
Autor
Bardzo dziękuję i polecam 🙂