Pizza 4 sery – na grubym cieście

Pizza na grubym cieście kojarzy mi się z pizzą z dzieciństwa : ) Zachęcona przepisem Grażyny, postanowiłam przypomnieć sobie ten smak. Ciasto wyszło dość lejące, praktycznie niemożliwe do rozwałkowania, więc na blasze modelowałam je ręcznie! Ale pomimo to po upieczeniu było ok, a pizza w wersji wegetariańskiej, mocno serowej była pyszna : )


Składniki:

  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 30 g drożdży
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • bazylia, oregano
  • 4 rodzaje sera (np. mozzarella, gouda, feta, pleśniowy)

Metoda dla maszynistów: wszystkie składniki w podanej kolejności umieszczamy w maszynie do chleba i wybieramy program do wyrabiania ciasta.

Jeśli wyrabiamy ciasto ręcznie zaczynamy od przygotowania rozczynu – drożdże rozcieramy z cukrem i połową szklanki letniego mleka, posypujemy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i wyrośnięte drożdże. Mieszamy drewnianą łyżką i dodajemy olej, resztę mleka, jajko i wodę. Ciasto powinno być gęstsze od kwaśnej śmietany i ciasta na racuchy. Ubijamy je – im dłużej, tym bardziej wyrośnie w piecu , ale wystarczy 5 min. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto jest gotowe rozkładamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Smarujemy koncentratem i doprawiamy bazylią i oregano. Układamy sery. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 C, z opcją dolnej grzałki, na najniższym poziomie piekarnika. Pieczemy przez ok. 30 minut, aż ładnie się zarumieni.

Smacznego : )

 


Komentarzy: 16

  1. 9 września 2012 / 11:14

    Serowa pizza jest jedną z moich ulubionych, pysznie wygląda 🙂

  2. rori.blogspot.com
    9 września 2012 / 12:50

    czyli polecasz użyc wiecej maki, cyz sie nei rpzjemwoac,ze jets lejace?

    • Marta
      Autor
      9 września 2012 / 14:21

      Bee – również serowa jest jedną z moich faworytów 😀

      Rori- nie dodawałam więcej mąki, żeby ciasto nie było później zbyt twarde : )

      Annika – myślę, że autorce chodziło o „wyrobienie” ciasta, więc ręcznie. Osobiście mam to ułatwienie, że korzystam z maszyny do wypieku chleba 😀

  3. annika
    9 września 2012 / 12:51

    Ubijamy recznie, cyz mikserem? pytanie mzoe glupie, ale nie wiem;P

  4. 9 września 2012 / 15:17

    uwielbiam pizzę z 4 serami, to jedna z moich ulubionych 😉 mniam!

  5. 9 września 2012 / 20:31

    Za grubym ciastem w pizzy nie przepadam, wolę takie włoskie cieniutkie. Ale mocno serowy wierzch to coś dla mnie 🙂

  6. MARYLKA
    10 września 2012 / 13:22

    pizza wyszla pyszna, a ciato bardzo mieciutkie, dawno takiego nie jadlam, teraz moda na cienkie;/

    • Marta
      Autor
      10 września 2012 / 13:28

      Dokładnie, ale na grubym też pyszna!

  7. Mary_Lu
    10 września 2012 / 17:49

    No to zaczynam robić pizze, doprawdy nie wiem co to wyjdzie, ale na wszelki wypadek już się najadłam kanapek,coby się nie rozczarować 🙂

  8. Marta
    Autor
    10 września 2012 / 21:52

    Trzymam kciuki, żeby się udała! 🙂

  9. 7 grudnia 2012 / 10:03

    Pizza prezentuje się wybornie! Aż zrobiłam się głodna. Uwielbiam pizzę z tak dużą ilością ser. Po prostu pycha! Na pewno wypróbuję przepis.

    • Marta
      Autor
      7 grudnia 2012 / 11:53

      Polecam, jest pyszna:)

  10. 17 sierpnia 2015 / 12:11

    Osobiście wolę pizzę na cienkim cieście, ale ta na zdjęciach wygląda tak fantastycznie, że też bym się skusił. Coś niesamowitego!

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2015 / 22:18

      Bardzo dziękuję i polecam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 − 25 =