Pizza

Dzisiejszy wpis przedstawiam Wam bardziej w formie pomysłu niż przepisu ; ) Jest to co prawda bardzo skromna wersja pizzy, ale przygotowana z myślą pożegnania zimy, która w tym roku nie chce nas opuścić ; ) Przyznaję, że nie tylko najmłodsi uczestnicy spotkania byli nią zauroczeni ; )


Pizza bałwanek
 

Składniki na ciasto: 

  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 450 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży (świeżych)

Dodatkowo:

  • 250 g mozzarelli
  • 11 czarnych oliwek
  • 1  niewielki kawałek papryki
  • sos pomidorowy do podania

Mąkę mieszamy z solą. Do letniej wody dodajemy drożdże, cukier oraz 2 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut. Po tym czasie stopniowo wlewamy drożdże do mąki, która nam pozostała. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. (W razie potrzeby możemy dodać trochę więcej mąki lub wody, w zależności od konsystencji ciasta). Na koniec dodajemy łyżkę oliwy i ponownie wyrabiamy. Można też rzucić przygotowanym ciastem o blat, aby drożdże lepiej się związały ; ) Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blachy wycinamy nożem kształt bałwanka i nakłuwamy gęsto widelcem. Na ciasto kładziemy starty ser, ozdabiamy oliwkami i kawałkiem czerwonej papryki.

Pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C, na najniższym dolnym poziomie piekarnika (z opcją grzania dolnej grzałki).

Smacznego : )

Komentarzy: 16

  1. 24 marca 2013 / 11:41

    pomysł genialny:D i od razu uśmiech na twarzy się pojawia:)

  2. Marta
    Autor
    24 marca 2013 / 11:42

    Bardzo lubię takie pozytywne jedzenie 🙂

    • Marta
      Autor
      24 marca 2013 / 13:08

      Mam podobnie 🙂

  3. 24 marca 2013 / 13:47

    Super! Bałwanki górą! Tylko, żeby teraz nas zostawiły i wróciły za rok:)

  4. Marta
    Autor
    24 marca 2013 / 14:53

    🙂

  5. 24 marca 2013 / 21:21

    Super bałwanek, ale poprosimy coś na przebłaganie wiosny:)

  6. Marta
    Autor
    24 marca 2013 / 21:38

    Postaram się 🙂

  7. 24 marca 2013 / 23:03

    Super pomysł. Ciasto na pizzę robię podobnie.
    Teraz to zima musi ustąpić!

  8. Marta
    Autor
    24 marca 2013 / 23:13

    Dokładnie:) wiosna musi w końcu się pojawić 🙂

  9. 24 marca 2013 / 23:55

    Tak piękny bałwanek, że szkoda zimy ! Serdecznie pozdrawiam 🙂

  10. Marta
    Autor
    25 marca 2013 / 0:00

    Bałwanki zimą najlepsze 🙂

  11. Marta
    Autor
    25 marca 2013 / 12:53

    Dziękuję 😀

  12. Sziszka
    10 maja 2013 / 14:42

    WOW! Super sprawa 🙂 Fajnie, gdyby taką można było dostać na urodziny dziecka 😉

    • Marta
      Autor
      10 maja 2013 / 17:34

      Polecam, szybka i prosta w przygotowaniu:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
10 + 1 =