Przepis pochodzi z porannego programu telewizyjnego, podczas którego przygotowywane były potrawy tureckie. Danie od razu mnie zainteresowało, ponieważ zawiera moje ulubione składniki ; ) Wyglądem przypomina mi trochę paellę, zapewne ze względu na swój żółty kolor, który zawdzięcza odrobinie szafranu oraz podobieństwie składników. Teoretycznie kuchnia turecka i hiszpańska są zupełnie różne, a mimo to oba dania smakują bardzo podobnie! Polecam miłośnikom kurczaka ; )
- 1 zielona papryka
- 2 czerwone papryki
- 1 ostra papryczka chili
- 1 cebula
- oliwa do smażenia
- 2 piersi lub udka z kurczaka
- 100 g ryżu długoziarnistego
- szczypta szafranu
- 2 pomidory
- 1/2 l bulionu warzywnego
- sól, pieprz
Na patelni podsmażamy papryki i cebulę, pokrojone w kostkę. Dodajemy kawałki kurczaka i smażymy ok. 20 min. Następnie dodajemy ryż i chochelkę bulionu. Stopniowo dolewamy resztę bulionu i przyprawy. Na koniec wrzucamy posiekane pomidory i gotujemy na małym ogniu, aż ryż i kurczak będą miękkie.
Smacznego : )