Przepis pochodzi z porannego programu telewizyjnego, podczas którego przygotowywane były potrawy tureckie. Danie od razu mnie zainteresowało, ponieważ zawiera moje ulubione składniki ; ) Wyglądem przypomina mi trochę paellę, zapewne ze względu na swój żółty kolor, który zawdzięcza odrobinie szafranu oraz podobieństwie składników. Teoretycznie kuchnia turecka i hiszpańska są zupełnie różne, a mimo to oba dania smakują bardzo podobnie! Polecam miłośnikom kurczaka ; )
- 1 zielona papryka
- 2 czerwone papryki
- 1 ostra papryczka chili
- 1 cebula
- oliwa do smażenia
- 2 piersi lub udka z kurczaka
- 100 g ryżu długoziarnistego
- szczypta szafranu
- 2 pomidory
- 1/2 l bulionu warzywnego
- sól, pieprz
Na patelni podsmażamy papryki i cebulę, pokrojone w kostkę. Dodajemy kawałki kurczaka i smażymy ok. 20 min. Następnie dodajemy ryż i chochelkę bulionu. Stopniowo dolewamy resztę bulionu i przyprawy. Na koniec wrzucamy posiekane pomidory i gotujemy na małym ogniu, aż ryż i kurczak będą miękkie.
Smacznego : )
Ciekawy i szybki chyba przepisik, na pewno skorzystam!
Uwielbiam takie dania i szafran!
Bardzo fajne połączenie smaków 🙂 A słyszałaś o gotowaniu na herbacie? Ja się dowiedziałam że ogólnie sie coś takiego da robić po przeczytaniu tego http://klub.dilmah.pl/blog/2011/07/21/gotujemy-na-herbacie-1/
Pytanie,kurczak wyszedł niesamowicie suchy, co zrobić, żeby tego uniknąć? I co znaczy szczypta szafranu? dałam całe opakowanie firmy kotanyi, jest tego naprawdę mało, danie nie wyszło mi takie żółte.
Autor
Być może gotowałaś danie zbyt długo? używałam szafranu w proszku, stąd ta szczypta 🙂 pozdrawiam!