Site icon marta-gotuje.pl

Pikantne krakersy

Krakersy to idealna przekąska dla osób, które nie przepadają za słodkimi wypiekami. Co prawda uwielbiam słodkości, ale mimo to od razu zostałam ich fanką. Można wręcz powiedzieć, że uzależniają i dopóki są pod ręką mogłabym je chrupać w nieskończoność : ) ( przepis znaleziony tutaj)


Składniki na ok. 6 dużych blach : )

Mąkę wymieszać z serem, solą i przyprawami. Następnie dodać masło i ugniatać jak kruszonkę. Stopniowo dodawać mleko i wyrabiać ciasto, które wychodzi bardzo gęste.  Gotowe ciasto podzielić na 4-5 części i każdą z nich bardzo cienko rozwałkować na blacie podsypanym mąką. Krakersom nadajemy dowolny kształt np. prostokąty i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy krakers nakłuwamy kilkakrotnie widelcem.

Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 10 do 15 minut aż ładnie się zarumienią (im większe tym dłużej).

Smacznego : )

 

 

Exit mobile version