Krakersy to idealna przekąska dla osób, które nie przepadają za słodkimi wypiekami. Co prawda uwielbiam słodkości, ale mimo to od razu zostałam ich fanką. Można wręcz powiedzieć, że uzależniają i dopóki są pod ręką mogłabym je chrupać w nieskończoność : ) ( przepis znaleziony tutaj)
Składniki na ok. 6 dużych blach : )
- 350 g mąki pszennej
- 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej (użyłam zwykłej pszennej)
- 75 g zimnego masła
- 40 g tartego parmezanu lub innego wyrazistego sera
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki przyprawy do pizzy (lub ulubionych przypraw np: oregano, bazylia, rozmaryn, chili, papryka)
- 240 ml mleka
Mąkę wymieszać z serem, solą i przyprawami. Następnie dodać masło i ugniatać jak kruszonkę. Stopniowo dodawać mleko i wyrabiać ciasto, które wychodzi bardzo gęste. Gotowe ciasto podzielić na 4-5 części i każdą z nich bardzo cienko rozwałkować na blacie podsypanym mąką. Krakersom nadajemy dowolny kształt np. prostokąty i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy krakers nakłuwamy kilkakrotnie widelcem.
Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 10 do 15 minut aż ładnie się zarumienią (im większe tym dłużej).