Krakersy to idealna przekąska dla osób, które nie przepadają za słodkimi wypiekami. Co prawda uwielbiam słodkości, ale mimo to od razu zostałam ich fanką. Można wręcz powiedzieć, że uzależniają i dopóki są pod ręką mogłabym je chrupać w nieskończoność : ) ( przepis znaleziony tutaj)
Składniki na ok. 6 dużych blach : )
- 350 g mąki pszennej
- 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej (użyłam zwykłej pszennej)
- 75 g zimnego masła
- 40 g tartego parmezanu lub innego wyrazistego sera
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki przyprawy do pizzy (lub ulubionych przypraw np: oregano, bazylia, rozmaryn, chili, papryka)
- 240 ml mleka
Mąkę wymieszać z serem, solą i przyprawami. Następnie dodać masło i ugniatać jak kruszonkę. Stopniowo dodawać mleko i wyrabiać ciasto, które wychodzi bardzo gęste. Gotowe ciasto podzielić na 4-5 części i każdą z nich bardzo cienko rozwałkować na blacie podsypanym mąką. Krakersom nadajemy dowolny kształt np. prostokąty i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy krakers nakłuwamy kilkakrotnie widelcem.
Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 10 do 15 minut aż ładnie się zarumienią (im większe tym dłużej).
Wow, normalnie jestes neismaowita! Że też Ci sie chce robić takie rzeczy. Ja lubie piec, ale takie małe formy mnie przerazaja..Albo mzoe za leniwa jestem;P
Świetny przepis. niezbyt lubie słodkie, a wszedzie tylko mufinki itp. powiedz dużo czasu zajeło Ci przygotowanie tych krakersów?
Autor
Przygotowanie ciasta to dosłownie chwila, ale niestety wałkowanie, wykrawanie i nakłuwanie widelcem trochę zajmuje ;p poza tym jest ich na prawdę sporo, więc łącznie z pieczeniem wyszło mi ok. 1,5 h
Genialne! |Nawet nie wiedziałam, że krakersy można samemu upiec;P
no to dziś próbujemy ! 😀
Autor
Super:) Daj znać, czy smakowały 🙂
Nigdy nie robiłam sama krakersów, bo w zasadzie nie wiedziałam jak zabrać się za ciasto, co do niego dodać by krakersy wyszły dobre. Ale ten przepis napewno wykorzystam przy najbliższej imprezie, zwłaszcza że jest banalnie prosty:)
pozdrawiam
Autor
Na pewno świetnie się sprawdzi 😀
bardzo zaciekawily mnie twoje przeisy;) jednak mam pytanko co do krekersow jakie mleko mamy dodac podgrzane? Pozdrawiam;)
Autor
Bardzo mi miło 🙂 a mleko dodawałam zimne 🙂
Przepis genialny! Robilam juz kilka razy w roznych kombinacjach smakowych. Dla zaoszczedzenia czasu polecam rozwalkowane ciasto polozyc na blache i tam pokroic, np nozem do pizzy idzie duzo szybciej 🙂
Autor
Super, że przepis przypadł do gustu 🙂 a patent pozwalający na zaoszczędzenie czasu jest świetny i chętnie wykorzystam 🙂