Enchilady to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni meksykańskiej, przepyszne w swojej prostocie, poradzi sobie z nimi nawet początkujący adept kulinarnej sztuki : ) Bardzo pikantne, więc w wersji dla dzieci możecie pominąć papryczkę jalapeno i zmiejszyć ilość chili : ) Polecam!!!
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu, najlepiej świeżo zmielonego
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 kopiasta łyżeczka chili (w wersji dla dzieci 1 płaska łyżeczka)
- 1 wędzona papryczka jalapeno, drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku
- 690 g passaty pomidorowej
- 6 kukurydzianych tortilli
- 200 g startego żółtego sera
Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojoną w małą kostkę cebulę i smażyć ok. 3-4 minuty, aż stanie się przezroczysta. Dodać mieloną wołowinę oraz przyprawy i smażyć przez kolejne 7 minut, do czasu aż mięso zupełnie zbrązowieje. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, dokładnie wymieszać, smażyć jeszcze przez 2 minuty i zdjąć z ognia. W oddzielnym garnku podgrzać passatę pomidorową i połowę dodać do usmażonego farszu.
Na każdą tortillę nałożyć porcję farszu, posypać odrobiną sera i zwinąć w rulonik. Połowę pozostałego sosu pomidorowego rozsmarować na dnie naczynia żaroodpornego, a następnie poukładać zwinięte w rulony tortille jedna obok drugiej. Na górze rozsmarować resztę sosu i posypać pozostałym serem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 195 C (termoobieg) ok. 20-25 minut do czasu aż na serze pojawią się bąble, a wierz się lekko przypiecze. Podawać na gorąco w towarzystwie sałaty.
Smacznego!
Inspiracja „Ten, w którym są wszystkie przepisy” T. Finney