Wyglądają jak zwykłe kotlety, ale jak smakują! Przygotowanie, wraz z czasem oczekiwania zajęło mi zaledwie 30 min, więc zaczęło się idealnie. Nie jest to przykład zdrowego dania, ale raz na jakiś czas można zaszaleć : ) Smak wyrazisty (!!!), do tego mięciutkie mięsko i zapiekany ser… już myślę o powtórce : D
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- ok 20 dag żółtego sera
- ketchup
- bułka tarta
- płatki kukurydziane (opcjonalnie)
- 2 jajka
- curry, sól, ostra papryka, przyprawa do kurczaka, czosnek granulowany
- olej do smażenia
Piersi umyć i rozciąć na cienkie kotlety (można rozbić tłuczkiem, ale delikatnie, aby mięso się nie przerwało). Posypać przyprawami do smaku. (U mnie dużo papryki, 1-2 łyżeczki czosnku, szczypta curry, soli i przyprawy do kurczaka).
Ser zetrzeć na małych oczkach. Mięso smarować ketchupem, następnie panierować w serze, dokładnie dociskając ser do mięsa. Następnie obtaczać w jajku i bułce tartej wymieszanej z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi (płatki można pominąć). Smażyć na złoty kolor, na rozgrzanym oleju.
Podawać z frytkami, ryżem lub ziemniakami i dowolną surówką.
Smacznego : )