Site icon marta-gotuje.pl

Pierś z kurczaka w serowym płaszczyku

Wyglądają jak zwykłe kotlety, ale jak smakują! Przygotowanie, wraz z czasem oczekiwania zajęło mi zaledwie 30 min, więc zaczęło się idealnie. Nie jest to przykład zdrowego dania, ale raz na jakiś czas można zaszaleć : ) Smak wyrazisty (!!!), do tego mięciutkie mięsko i zapiekany ser… już myślę o powtórce : D


Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • ok 20 dag żółtego sera
  • ketchup
  • bułka tarta
  • płatki kukurydziane (opcjonalnie)
  • 2 jajka
  • curry, sól, ostra papryka, przyprawa do kurczaka, czosnek granulowany
  • olej do smażenia

Piersi umyć i rozciąć na cienkie kotlety (można rozbić tłuczkiem, ale delikatnie, aby mięso się nie przerwało). Posypać przyprawami do smaku. (U mnie dużo papryki, 1-2 łyżeczki czosnku, szczypta curry, soli i przyprawy do kurczaka).

Ser zetrzeć na małych oczkach. Mięso smarować ketchupem, następnie panierować w serze, dokładnie dociskając ser do mięsa. Następnie obtaczać w jajku i bułce tartej wymieszanej z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi (płatki można pominąć). Smażyć na złoty kolor, na rozgrzanym oleju.

Podawać z frytkami, ryżem lub ziemniakami i dowolną surówką.

Smacznego : )

Exit mobile version