Site icon marta-gotuje.pl

Pierożki z kurczakiem w cieście francuskim

pierozkizkurczakiem

Szybki sposób na przekąskę lub lekki obiad ; ) Można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Pierogi z ciasta francuskiego są bardzo proste i szybkie do przygotowania, nawet dla początkujących : ) Super przepis na imprezę, sylwester, czy karnawałowe zabawy. Polecam!

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • blok ciasta francuskiego
  • puszka kukurydzy
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka (użyłam przyprawy gyros i ziołowej)
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 jajko do smarowania

Mięso pokroić w drobną kostkę, obtoczyć w ulubionej przyprawie i smażyć na oleju, na złoty kolor. Kukurydzę zmieszać z mlekiem i śmietaną, dodać gotowego kurczaka.Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Z ciasta francuskiego wyciąć kwadraty, nałożyć nadzienie i sklejać trójkąty skręcając brzegi. Kłaść na papierze do pieczenia i górę pierożków smarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w temp. 200 C przez około 20 minut, aż się zarumienią.

Smacznego : )
Exit mobile version