Pierogi z kapustą i grzybami to klasyczne danie z naszego świątecznego stołu, choć uwielbiamy zjadać je również bez specjalnej okazji : ) Zaparzane ciasto na pierogi, wykorzystujące wrzątek zamiast letniej wody należy do moich ulubionych. Polecam!!!
- 4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 i 1/2 szklanki wrzątku
- 2 łyżki oleju
Składniki na farsz:
- 500 g kiszonej kapusty
- 40 g suszonych grzybów (np. podgrzybki, borowiki)
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
Mąkę wymieszać z solą, zalać gorącą wodą i olejem. Wyrobić ciasto przy pomocy robota kuchennego (końcówka hak do zagniatania ciasta). Odstawić na ok. 30 minut, przykryte ściereczką kuchenną.
Kapustę zalać wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem przez ok. 45 minut, aż zmięknie. Dobrze odcisnąć z wody, wystudzić i drobno poszatkować. Suszone grzyby wymoczyć przez co najmniej godzinę, ugotować. Pokroić wraz z cebulą w drobną kostkę. Na rozgrzanym maśle podsmażyć cebulę, od razu posypując ją cukrem i doprawiając solą. Kiedy zmięknie, dodać grzyby i krótko razem przesmażyć. Dodać kapustę, doprawić solą i pieprzem. Przesmażyć razem przez ok. 10-15 minut aż nadmiar płynu odparuje. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i po trzech minutach zdjąć z ognia.
Gotowe ciasto dość cienko rozwałkować, wyciąć krążki, nałożyć łyżeczkę farszu i skleić pierogi. Układać je na ściereczce lub podsypanym mąką blacie. W dużym garnku zagotować wodę, dodać szczyptę soli i odrobinę oleju. Przełożyć pierogi i gotować je ok. 2-3 minut do wypłynięcia. Równie świetnie smakują podsmażone : )
Smacznego!
*Inspiracja na farsz „ABC gotowania 2” M.Marecka
Kochani, chciałabym Wam również serdecznie podziękować za bardzo liczny udział w konkursie z marką Ambition. Wasze odpowiedzi były niezwykle interesujące, przez co wybór nie był łatwy. Ostatecznie nagrody zostały przyznane:
Komplet obiadowy Fala – Majka – za ciepłą opowieść o rodzinie i ciągłej potrzebie doceniania najbliższych zwłaszcza, gdy sami o tym zapominają
Garnek z pokrywką do odcedzania Selection 18 cm – Jola – za dowcipną świąteczną opowieść i motywację do spełnienia kulinarnych postanowień
Patelnia Taurus 28 cm – MONIKA – za przypomnienie, że pewne rzeczy nigdy się nie zmieniają i nie ma dzieciństwa bez pytania „Kiedy będzie obiad?” : )
Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratulujemy, skontaktujemy się mailowo w celu ustalenia danych do wysyłki : )