Pierogi z kapustą i grzybami to klasyczne danie z naszego świątecznego stołu, choć uwielbiamy zjadać je również bez specjalnej okazji : ) Zaparzane ciasto na pierogi, wykorzystujące wrzątek zamiast letniej wody należy do moich ulubionych. Polecam!!!
- 4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 i 1/2 szklanki wrzątku
- 2 łyżki oleju
Składniki na farsz:
- 500 g kiszonej kapusty
- 40 g suszonych grzybów (np. podgrzybki, borowiki)
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
Mąkę wymieszać z solą, zalać gorącą wodą i olejem. Wyrobić ciasto przy pomocy robota kuchennego (końcówka hak do zagniatania ciasta). Odstawić na ok. 30 minut, przykryte ściereczką kuchenną.
Kapustę zalać wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem przez ok. 45 minut, aż zmięknie. Dobrze odcisnąć z wody, wystudzić i drobno poszatkować. Suszone grzyby wymoczyć przez co najmniej godzinę, ugotować. Pokroić wraz z cebulą w drobną kostkę. Na rozgrzanym maśle podsmażyć cebulę, od razu posypując ją cukrem i doprawiając solą. Kiedy zmięknie, dodać grzyby i krótko razem przesmażyć. Dodać kapustę, doprawić solą i pieprzem. Przesmażyć razem przez ok. 10-15 minut aż nadmiar płynu odparuje. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i po trzech minutach zdjąć z ognia.
Gotowe ciasto dość cienko rozwałkować, wyciąć krążki, nałożyć łyżeczkę farszu i skleić pierogi. Układać je na ściereczce lub podsypanym mąką blacie. W dużym garnku zagotować wodę, dodać szczyptę soli i odrobinę oleju. Przełożyć pierogi i gotować je ok. 2-3 minut do wypłynięcia. Równie świetnie smakują podsmażone : )
Smacznego!
*Inspiracja na farsz „ABC gotowania 2” M.Marecka
Kochani, chciałabym Wam również serdecznie podziękować za bardzo liczny udział w konkursie z marką Ambition. Wasze odpowiedzi były niezwykle interesujące, przez co wybór nie był łatwy. Ostatecznie nagrody zostały przyznane:
Komplet obiadowy Fala – Majka – za ciepłą opowieść o rodzinie i ciągłej potrzebie doceniania najbliższych zwłaszcza, gdy sami o tym zapominają
Garnek z pokrywką do odcedzania Selection 18 cm – Jola – za dowcipną świąteczną opowieść i motywację do spełnienia kulinarnych postanowień
Patelnia Taurus 28 cm – MONIKA – za przypomnienie, że pewne rzeczy nigdy się nie zmieniają i nie ma dzieciństwa bez pytania „Kiedy będzie obiad?” : )
Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratulujemy, skontaktujemy się mailowo w celu ustalenia danych do wysyłki : )
Pychotka 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
To ja już tracę rezon co na tą Wigilię zrobić 😉
Autor
Trudny wybór, ale zostało jeszcze trochę czasu 🙂
WIeki nie jadłam 🙂 ciasto i farsz robię dokładnie tak samo 🙂
Autor
Mam nadzieję, że teraz się skusisz 😉
Dziękuję 💛
Pierogi – klasyka do której chętnie się powraca 😋 A tak pięknie ulepionych to ja jeszcze nie widziałam. Mistrzostwo! 😉
Autor
Dziękuję! 🙂
Genialne! Najlepszy przepis jaki znam. Zrobiłam, zamroziłam i teraz tylko cierpliwie czekać do świąt 😉
Autor
Super! 🙂 u mnie też czekają już w zamrażarce 🙂
Klasyka pycha 🙂
Autor
Klasyka na Święta musi być 🙂
Co za perfekcyjne wykończenie <3
Autor
Dziękuję!
Wspaniałości 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Przepyszne mniaaaam ! smak zupełnie jak u Babci 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂
Świetne przepisy!!! Mega!!! Jestem zachwycona i zakochana w tych przepisach!
Będę częstym gościem tutaj
Dopieo co zaczynam ale również zapraszam do mnie
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
PIEROGI WYSZŁY PYSZNE
Autor
Bardzo mi miło! 🙂
Idealne ciasto na pierogi farsz również wyrazisty fajny 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Jak u Mamy! ale ją zaskoczę na Wigilię bo ona mi zawsze serwuje proporcje na oko więc lekko nie jest to odtworzyć 🙂
Autor
Chciałabym zobaczyć jej minę 🙂
Są idealne 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
obowiązkowa pozycja na święta! 🙂
Autor
Zdecydowanie 🙂
U mnie już pomrożone czekają na Święta 🙂 oby dotrwały bo są pyszne 🙂
Pierożki są super, ciasto idealne mieciutkie i fajna alternatywa dla kapusty bez pieczarek którą sama robie 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że przypadły do gustu 🙂 moja wersja kapusty z grzybami również zawiera pieczarki 🙂
Są naprawdę idealne 🙂 już się nie mogę doczekać aż wszystkie zjemy 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂 udanego smakowania 🙂
Pierożki pyszne już czekają na wigilię a ja pochłonę je w pierwszej kolejnosci 🙂
Autor
Wcale się nie dziwię 😉 pozdrawiam 🙂
Mniam super przepis fajnie się pracuje z ciastem a farsz jest boski 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Przepyszne !!!
Autor
Super, że przepis przypadł do gustu 🙂
Pychotka polecam 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Super przepis 🙂 w końcu znalazłam idealne ciasto i farsz na pierogi a to będą moje pierwsze samodzielnie przygotowane święta więc oby Mamusia była dumna 🙂
Autor
Bardzo mi miło, Mamie na pewno również posmakują 🙂
Przepyszne 🙂 pomroziłam już na Święta 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Super przepis! Osobiście nie wyobrażam sobie świąt bez pierogów z kapustą i grzybami!
Autor
Mam tak samo, cieszę się, że przepis przypadł do gustu 🙂