Uwielbiam pierogi ruskie! W moim domu robiło się ciasto bez dodatku jajka, ale za namową Męża spróbowałam jego rodzinnej wersji i wyszły równie pyszne : ) Z ciastem dobrze się pracuje, a farsz jest idealny. Pamiętajcie tylko, aby dobrze go doprawić, bo po ugotowaniu, będzie mnie wyrazisty niż „na surowo” ; ) Polecam!!
Składniki na ciasto – ok. 40 sztuk:
– 350 g mąki pszennej
– 1 jajko
– 125 ml ciepłej wody
– szczypta soli
Składniki na farsz:
– 400 g ziemniaków
– 250 g twarogu półtłustego
– 1 duża cebule
– 1 łyżka masła
– sól, pieprz do smaku (u mnie pieprzu dość dużo)
Umyte, obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odziedzić, odparować, wystudzić i rozgnieść widelcem. Posiekać cebule, przesmażyć na złoto (uważać, aby nie przypalić cebuli bo farsz będzie gorzki). Twaróg rozkruszyć i wymieszać z ziemniakami i cebulą, posolić i przyprawić pieprzem. W masie powinny pozostać grudki sera i ziemniaków.
Zagnieść ciasto z mąki, wody soli i jajka. Podzielić je na części i kolejno rozwałkowywać, nakrywając serwetką pozostałe ciasto. Z cienko rozwałkowanego ciasta wykrawać krążki np szklanką. Na krążki nakładać farsz, uważać aby nadzienie nie dostało się między brzegi zlepianego ciasta, gdyż pierogi się rozkleją.
W garnku zagotować osoloną wodę i partiami wrzucać pierogi. Zamieszać i przykryć, kiedy pierogi wypłyną na wierzch odkryć i zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 2-3 min. Wyjąć i podawać, ewentualnie można polać masłem lub skwarkami.
Smacznego : )
Rozumiem, że ciasto jest uniwersalne i mogę sobie tam nałądować twarożku na słodko?:)
Autor
Tak, ciasto jak najbardziej pasuje do każdego rodzaju pierogów!
Dziękuję za przepis. Dzisiaj wypróbowałam i bomba!
Troszke mi farsz nie wyszedl, rozgotowalam ziemniaki;/ ale poza tym pycha!
Autor
Najważniejsze, że smakowało!:)
Moja najbardziej ulubiona potrawa:) chyba trzeba zrobić według Twojego przepisu, zdam oczywiście relację:)
do ciasta, nigdy nie dodaję jajka, jest pyszne .
Autor
W takim razie muszę spróbować 🙂
mam do powiedzenia tyle!
PRZE PRZE PYSZNE!!!!!
ja swoje dopieprzyłam tak zdrowo bojąc się że nie będą ostre i teraz są ostre 😀
Autor
Ja też lubię mocno doprawione:D teraz będę pamiętać, że nawet jeśli „surowy” farsz jest już smaczny, to trzeba go mocniej doprawić pieprzem , aby w połączeniu z ciastem był bardzo wyrazisty:D
jest super! i ciasto naprawdę jest fajne!! 🙂
Polecam zrobić ciasto bez jajka:) jest mięciutko i łatwiej się wałkuje.. jajko dodaje się, gdy robi się makaron:) pozdrawiam
Autor
Dzięki za wskazówkę 😉 na Święta zamierzam lepić, więc może ułatwi mi to pracę 🙂