Ostatnio w Lidlu trafiłam na tydzień kuchni azjatyckiej, dania wyglądały tak smacznie, że postanowiłam poszerzyć moje kulinarne horyzonty i zasmakować w tej kuchni. Tak trafiłam na stronę wieszjak.pl. Od razu wpadły mi w oko azjatyckie pierożki gyoza, przygotowywane metodą smażenia na parze. Powinny być tak sklejone, aby uzyskać charakterystyczną falbankę, co nie do końca mi się udało, ale i tak były pyszne! Do farszu polecana jest mielona wieprzowina, jednak zastąpiłam ją mixem z mięsa indyczego: filetem i polędwiczką. Mam wrażenie, że dzięki temu były bardziej delikatne, a mięso dobrze komponowało się z sosem sojowym ; )
Składniki na ciasto (ok. 20 pierożków):
- 2 szklanki mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- 150 ml wrzątku
Z podanych składników zagniatamy sprężyste ciasto. Następnie wałkujemy je na cienki placek i szklanką o dużej średnicy wykrawamy koła. Możemy przykryć je ściereczką kuchenną, aby nie wyschły, podczas gdy będziemy nakładać farsz.
Składniki na farsz:
- 250 g mielonego mięsa z fileta i polędwicy z indyka – Indykpol
- kilka liści kapusty pekińskiej (lub połączenie białej kapusty z pekińską)
- 1/2 małej cebuli
- pęczek szczypiorku
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju sezamowego (zastąpiłam sosem sojowym)
Kapustę odrobinę podgotować, lub po prostu zalać wrzątkiem, a następnie dobrze odcisnąć i drobno poszatkować. Mięso mielone podsmażać przez kilka minut wraz z pokrojoną w kosteczkę cebulą. Wymieszać z kapustą, dodać poszatkowany szczypiorek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać sos sojowy i dobrze wymieszać. Można włożyć do lodówki na ok. 30 min, aby mięso się marynowało.
Gdy farsz jest gotowy nakładamy po ok. 1 łyżeczce do przygotowanych krążków ciasta i lepimy pierożki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Smażymy pierożki (tylko z jednej strony!) aż się zarumienią, a następnie zalewamy 1/2 szklanki wody i przykrywamy pokrywką. Dusimy je w ten sposób przez około 5 minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę i smażymy kolejne 5-10 minut, aż woda całkiem odparuje. Dzięki temu pierożki będą mieć ładną, chrupiącą skórkę od spodu, a góra będzie ugotowana. Podajemy rumianą skórką u góry.
Smacznego : )