Pozostając w bożonarodzeniowym klimacie nasze dzisiejsze śniadanie składało się z pysznych, puszystych piernikowych pancakes, które smakują … Świętami : ) Jeśli jesteście fanami pierników na pewno je pokochacie. Polecam!!!
- 100 ml płynnego miodu
- 45 g masła
- 125 g mąki pszennej
- 40 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów)
- 1 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej (bez dodatku mąki i cukru)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko (wielkość L)
- 1/4 szklanki mleka
- do podania: cukier puder i kandyzowana skórka pomarańczowa
Masło rozpuścić z miodem, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i zmiksować blenderem. (Gęstość ciasta można regulować przez dodanie większej ilości mleka). Ciasto nakładać łyżką na teflonową patelnię i smażyć z obu stron, bez dodatku tłuszczu. Podawać z cukrem pudrem i skórką pomarańczową.
Smacznego!