To nie jest zwykły piernik! Niezwykle aromatyczny dla miłośników sezamowych smaków, do przygotowania nie tylko na Święta Bożego Narodzenia. Uwielbiany przez moje dzieci, które nie są fanami piernikowych wypieków : ) Polecam!!
Składniki (tortownica 26 cm):
- 400 g miodu
- 200 g masła
- 100 g tahini
- 80 ml syropu z granatu
- 150 g brązowego cukru
- 15 g przyprawy do piernika
- 1 płaska łyżeczka soli
- 200 ml maślanki
- 3 jajka (wielkość L)
- 500 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
Miód, masło, tahini, syrop z granatu, cukier, przyprawę do piernika i sól przełożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu, do czasu aż wszystkie składniki się połączą w jednolitą masę. Przestudzić.
Maślankę wymieszać w miseczce z jajkami, dodać do garnka z przestudzoną masą wraz z mąką, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Całość, krótko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez 70 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika i odczekać aż ciasto przestygnie. Wyjąć z formy i udekorować polewą czekoladową.
Składniki na polewę:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 30 g masła
Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Udekorować ciasto.
Smacznego!
Inspiracja „Lubię. Atlas z przepisami.” – M.J. Pawlak