Site icon marta-gotuje.pl

Piernik z tahini

To nie jest zwykły piernik! Niezwykle aromatyczny dla miłośników sezamowych smaków, do przygotowania nie tylko na Święta Bożego Narodzenia. Uwielbiany przez moje dzieci, które nie są fanami piernikowych wypieków : ) Polecam!!

Składniki (tortownica 26 cm):

Miód, masło, tahini, syrop z granatu, cukier, przyprawę do piernika i sól przełożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu, do czasu aż wszystkie składniki się połączą w jednolitą masę. Przestudzić.

Maślankę wymieszać w miseczce z jajkami, dodać do garnka z przestudzoną masą wraz z mąką, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Całość, krótko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez 70 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika i odczekać aż ciasto przestygnie. Wyjąć z formy i udekorować polewą czekoladową.

Składniki na polewę:

Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Udekorować ciasto.

Smacznego!

Inspiracja „Lubię. Atlas z przepisami.” – M.J. Pawlak

Exit mobile version