Klasyczny, świąteczny piernik z powidłami, oblany czekoladą. Wilgotny, mięciutki i bardzo aromatyczny. Długo zachowuje świeżość i nie traci na smaku. Polecam!!!
Składniki (blaszka 21 x 21 cm):
- 125 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 3 jajka (wielkość L)
- 200 g płynnego miodu
- 150 g kwaśnej śmietany 18 %
- 275 g mąki pszennej
- 15 g kakao
- 1 i 1/2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 słoik powideł do przełożenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Żółtka oddzielić od białek i dodawać kolejno do masła z cukrem, stale miksując. Następnie dodać miód i śmietanę, nie przerywając miksowania. Mąkę wymieszać z kakao, przyprawą korzenną i sodą oczyszczoną. Całość przesiać do maślanej masy i zmiksować, tylko do połączenia się składników. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać przygotowane ciasto. Piec przez ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 165 C, do suchego patyczka. Jeśli piernik będzie zbyt szybko brązowieć można z wierzchu przykryć go papierem do pieczenia.
Ostudzony piernik przeciąć na dwa blaty. Pierwszy z nich posmarować 2/3 powideł, przykryć drugim blatem i pozostałą 1/3 powideł rozsmarować na wierzch ciasta. Udekorować polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
- 100 g śmietanki kremówki 30%
- 100 g mlecznej czekolady
Kremówkę mocno rozgrzać, zdjąć z ognia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na kilka minut i dokładnie wymieszać.
Smacznego!
Więcej świątecznych przepisów znajdziecie w zakładce Boże Narodzenie oraz na moim Instagramie.