Site icon marta-gotuje.pl

Piernik z orzechami i suszoną śliwką

Aromatyczny piernik z orzechami i suszonymi śliwkami. Dodatek jogurtu sprawia, że piernik jest wilgotny i długo zachowuje świeżość. Piernik przełożony powidłami z polewą czekoladową to obowiązkowy punkt na świątecznym stole. Polecam!!!

Piernik z powidłami

Piernik z powidłami film z przygotowania

Składniki (keksówka 23x9cm):

Jajka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać jogurt, rozpuszczone masło, miód i powidła. Wymieszać. Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika, kakao, sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Dodać posiekane śliwki i orzechy, wymieszać. Połączyć z masą jajeczną. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175° C przez ok. 45 minut, do suchego patyczka.

Dodatkowo:

Kremówkę podgrzać, dodać drobno posiekaną czekoladę. Odstawić na kilka minut i wymieszać na gładką polewę. Upieczony piernik przekroić na pół, przełożyć powidłami. Udekorować polewą czekoladową i skórką pomarańczową.

Smacznego!

Najlepszy piernik z powidłami
Piernik z orzechami i suszoną śliwką
Przepis na piernik z powidłami
Piernik w czekoladzie
Piernik z powidłami i czekoladą

Pozostałe przepisy na Boże Narodzenie .

Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.

Exit mobile version